IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители блокират гранични пунктове

Земеделците искат равнопоставеност с колегите им в ЕС по отношение на субсидиите

11:46 | 11.07.13 г.
<p>
	Протестиращите се срещнаха с министъра на земеделието проф. Димитър Греков. &nbsp;Снимка: БТА</p>

Протестиращите се срещнаха с министъра на земеделието проф. Димитър Греков.  Снимка: БТА

Тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители блокираха кръговото движение при ГКПП край Дунав мост - Русе, съобщи БТА. Около стотина души навлязоха малко преди 10 часа в кръговото движение на моста, следвани от автомобили, като обикаляха кръстовището. 

Протестиращите носят плакати с надписи: "Европа - майка за едни, а за нас мащеха", "Спрете нерегламентирания внос!" и скандираха "Не на дискриминацията!". Част от тях разпиляха на пътя бала с тютюн и касетки със зелен боб и домати.

Мотото на протеста е "Не на дискриминацията, да на равнопоставеността", заяви председателят на Националната асоциацията на тютюнопроизводителите - НАТ 2010" Цветан Филев.

Българските тютюнопроизводители поискаха вчера да бъдат третирани както колегите им от ЕС по отношение на директното европейско субсидиране. Те са недоволни от липсата на такова за бранша за новия програмен период на ЕС - 2014-2020 г., като ограниченията важат само за България.

Зеленчукопроизводителите искат да спре нерагламентирания внос, както и да се субсидира продукцията им.

Има блокада и на пътя за Гърция при граничен пункт Капитан Петко войвода край Свиленград, съобщи bTV. Ако не бъдат чути, земеделците може да направят партия, която да защитава интересите им.

Не само България, а всички страни-членки на ЕС няма да получават европейски средства за производство на тютюн след 2014 г., каза на протестиращите в Русе земеделският министър Димитър Греков.

„В целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания. Основната причина за това е политиката на ЕС за борба с тютюнопушенето”, обясни той.
    
Греков увери протестиращите, че има подкрепа от правителството за осигуряване на средства от държавния бюджет  за национални доплащания за тази и следващата година. МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да се запази размерa на подкрепата до 2020 г.

За зеленчукопроизводителите, животновъдите и овощарите подпомагането ще бъде по линия на обвързаното плащане, което е 13% от директните плащания. Европейските средства за тях може да стигнат 100 млн. евро годишно след 2014 г.

Диалогът с тютюнопроизводителите ще продължи на 18 юли в МЗХ, когато ще има Консултативен съвет по тютюна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още