IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите у нас търсят инженери и квалифицирани работници

Глобалният недостиг на таланти се засилва, според проучване на Manpower България

11:27 | 10.07.13 г. 8
Работодателите у нас търсят инженери и квалифицирани работници

54% от работодателите в България изпитват трудности да намерят персонал с подходящите умения. Това са резултатите от осмо поред годишно проучване за недостига на таланти, съобщиха от Manpower България. Анкетирани са близо 40 000 работодатели в 42 държави през първото тримесечие на 2013 г.

Основният извод е, че глобалният недостиг на таланти продължава да се засилва. 35% от работодателите в световен мащаб отчитат недостиг, което е най-високото равнище от времето преди глобалната икономическа криза досега.

Работодателите в България намират най-трудно инженери, мениджъри и квалифицирани работници. Това отчитат през 2011 г. 42% от работодателите, през 2012 г. - 51%, а през 2013 г. повече от половината -  54%. И трите поредни години инженерите водят класацията, най-вероятно заради желанието на компаниите да се ориентират към високотехнологични методи на работа.

Най-търсените позиции през 2013 г. в България:

1. Инженери
2. Мениджмънт / Executive Мениджмънт/Corporate)
3. Квалифицирани работници
4. Мениджъри продажби
5. Търговски представители
6. IT специалисти
7. Персонал за ресторанти и хотели
8. Шофьори
9. Секретарки, лични асистенти, административни асистенти и офис-мениджъри
10. Оператори производство

Крайно време е работодателите заедно с образователните институции да адаптират своите стратегии за привличане и създаване на таланти, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Тя посочи, че в същото време само 19% от работодателите в Европа, Близкия Изток и Африка, както и 18% от българските работодатели отчитат, че недостигът на специалисти ще повлияе сериозно върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти. Според 52% от българския бизнес причината за недостига на кадри е липсата на технически умения. 

Недостигът е проблем навсякъде по света, но най-силно се проявява в Япония (85% от работодателите), Бразилия (68%) Индия (61%), Турция (58%) и Хонконг (58%). Работодателите в Ирландия и Испания (3%), Южна Африка (6%), Холандия (9%) и Чехия (9%) са страните, в които е най-малко вероятно работодателите да срещат недостиг на специалисти.

В глобален мащаб най-търсени са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители, тук няма промяна спрямо миналата година. Счетоводителите и финансистите, както и мениджърските позиции също са все по-трудни за попълване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Taка е, мила ми Надя. Аз съм инженер и получавам 1000 лева НА ДЕН !!! Работя, естествено,за международни компании в петролния бизнес. Такъв няма в България, но и за 1/3 от това бих се върнал за да работя за теб.350 кинта на денНавита ли си?Това си е bargain... Ей така ще си върнеш мноого бг-инженери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
mah.jaeyoon
преди 11 години
Тея 10-те категории освен 1 и 6 другото е... квалифицирани работници my ass... Мениджъри, биснес, счетоводство и т.н. УНСС ги бълва такива празноглавци със стотици от всеки випуск. От тях на пръсти се броят качествените, които наистина са се занимавали през следването си. На останалите факултетите им по-скоро се казват Cotton Club и Mega Dance Center в Студентски през нощта, а през деня кафетата....Трябват хора, които да правят наука и иновации - инженери, IT, физици, химици, биолози. Сервитьорка, секретарка и търговски консултант може всеки, но държавата няма полза от тях...Няма и да си намерят кадри, докато в СУ най-търсените специалности са психология и право, а финансиране на качествена наука - никакво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 1
leonidoff
преди 11 години
Пазарът ще изиграе ролята на регулатор в този случай. Сега 01.2014г когато всеки млад човек, който говори чужд език и има образование ще може да започне работа в ЕС, да бъде обучен и да работи каквото пожелае. Няма вече да ни поставят в безизходица и да им робуваме за 300Е, като се оправдават, че младите не умеели нищо и производителността на труда им била ниска. Познавам политиките към кадрите на няколко интернационални компании в наемането и обучението им - истината е, че непрофесионализъм с феодално-провинциален привкус е присъщ за българските компании и в следващите няколко години ще падне голяма надпревара :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
kranc_mk
преди 11 години
Това за канрчетата ми хареса. Да прав си такива се търсят. Българския бизнес трябва да осъзнае едно нещо, че назначен човек трябва да се стимулира за по-големи успехи. Българинат е свикнал да му "дават" заплатата, а в действителност той се бори да я изкара, или по точно се събира екип с една единствена цел - да се работи качествено в срок и да се гонят добри печалби. Това е България. ИТ в момента са балона който бяха архитектие и строителните инженери преди 5-8год. Скоро и тяхни балон ще се пръсне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Да, не се търсят инженети и IT специалисти и изобщо подобни. Търсят се канарчета. Ако някой иска такъв - в лично качество мога да "задоволя" широк кръг от щения. Да даде само мейла си за CV !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
kranc_mk
преди 11 години
Ами няма и да намерят специалисти. Инженери има, специалисти има, но докато заплащането не стане адекватно няма да намерят. Неможе да се изискват 5 год. стаж по специалноста и да ти дават 800-1000лв, да те осигуряват на минималното по класификатор, да си на 4-6 часа осигуровки, и накрая да не ти дават заплатата или да те бавят с 3-4 месеца. Оказва се че един общ работник или продавач магазин взима повече пари от квалифициран инженерен специалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
dandenev
преди 11 години
Защо ли ми се струва, че не търсят толкова инженери, а по-скоро знаещи чужди езици/ най-вече английски/ или направо преводачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още