IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Вълев: В големите градове има свръхконцентрация на аптеки

Аптеките трябва да имат право на надценки на цената на лекарствата, смята председателят на Националната аптечна камара

11:40 | 09.07.13 г. 1
<p>
	Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара&nbsp; <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара  Снимка: Bulgaria On Air

В големите градове има свръхконцентрация на аптеки и това налага ограничаване на откриването на нови аптеки. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 

„Необходимо е да се въведе Национална аптечна карта, с която ще може да се определи съотношението на броя хора в населените места и броя на аптеките. Чрез нея ще се разбере къде точно населението има нужда от нови аптеки“, допълни още той. 

В същото време в малките населени места няма аптеки, защото това не е рентабилно за инвеститорите в аптечен бизнес. "2/3 от лекарствата се продават без печалба, а в малките населени места не могат да се продават голямо количество други продукти като памперси, които да субсидират дейността", допълни председателят на браншовата организация.  

„България е единствената страна, която забранява на аптеките да слагат надценка на медикаментите, а така в някои села и градове няма да има аптеки, защото не са на печалба. Аргументът на всички управляващи е, че като намалят надценките, правят социална политика, но според нас не трябва да е за сметка на българските фармацевти и предприемачи, а може да се постигне с намаляване цените на производителите, които в повечето случаи са чужди фирми“, смята Вълев и допълва, че така толерираме вносителите на лекарства.

Според него обаче е необходимо да се забрани производителите на лекарства да държат аптеки, защото се нарушава пазарният принцип и се подхранват фармацевтичните монополи.

„Основната насока, по която трябва да се работи е за равен достъп до фармацевтичните услуги на българите. Политиката трябва да бъде ориентирана към лекарствено предлагане“, коментира той.

„Преди всичко обаче в страната трябва да се инвестира в профилактика на населението“, твърди той. По думите му в останалите европейски държави от здравната каса или съответния обществения фонд се отделя близо 1/3 от бюджета за профилактика. В България обаче ситуацията е различна – 1/8“, посочи Вълев.

Той обясни, че лекарите предпочитат да изписват скъпоструващо лечение на пациентите си заради плащането от здравната каса. „Получава се преразход при този вид лечение. Необходимо е да е има клинични фармацевти, за които проучванията сочат, че лекарствените лечения намаляват с между 20 и 30%“, каза той.

Вълев беше категоричен, че цените на лекарствата не трябва да се намаляват, а е нужно да се увеличат доходите на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
"В големите градове има свръхконцентрация на аптеки"Да се види как ФарМафията стиска цените със зъби и не пуска. И 100000000 да станат, пак по стари цени суровината за 1 килограм витамин "C" ще струва 5 стотинки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още