IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Румъния и Молдова привличат със съвместен туристически продукт

Като минус за България и Молдова туристическите експерти сочат лошите пътища

12:30 | 08.07.13 г.
България, Румъния и Молдова привличат със съвместен туристически продукт

Мениджъри в туризма от България, Молдова и Румъния са създали нов туристически маршрут, адресиран към европейци, граждани на бивши съветски републики и граждани на трите страни. Обиколката е за осем дни (седем нощувки) и предлага различни атракции, съобщава румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Началото е от столицата на Молдова - Кишинев, по време на обиколката са предвидени дни и в морските ни курорти Албена и Балчик. Туристите ще могат да посетят манастира Орхейул Век и град Кахул в Молдова, курорта Ефорие Норд в Румъния и др. Сред предложенията за посещения са скални манастири, винарни, балнеолечебни курорти, пансиони за селски туризъм, делтата на река Дунав и други атракции.

Според Габриел Марджиняну, председател на Асоциацията на  работодателите в туристическата индустрия в Молдова, в момента има търсене на подобни обиколки, макар и да с голяма дължина.

Минус в Молдова и в България обаче е лошата пътна инфраструктура, отбелязват туроператори, цитирани от "Адевърул".

Бившият румънски министър на туризма Кристиан Петреску  отбелязва, че това е първият проект, който насърчава  сътрудничеството в рекламирането и развитието на туризма, а не конкуренцията. "Мисля, че всички са ходили в Испания, Италия и  Франция. Време е да дойдат в Румъния, Молдова и България", казва Петреску.

Маршрутът е реализиран в рамките на европейски проект, който има за цел да създаде стратегическо партньорство в  подкрепа на трайното икономическо развитие на Черноморския регион чрез остойностяване на туристическия потенциал на зоната.

"Проектът не трябва да спира дотук, резултатите му трябва да се усещат в продължение на няколко години", заяви Михай Бобе, консултант по европейски проекти в кметството на Ефорие Норд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още