IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще е бъдещето на общинските болници?

Малките лечебни заведения ще се субсидират от държавата, за да работят по-добре, но ще претърпят и преструктуриране

20:01 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Какво ще е бъдещето на общинските болници?

Здравното министерство е готово с концепцията си за развитие на малките общински болници. Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, предаде агенция „Фокус“.

Идеите на ведомството ще бъдат подложени на обществено обсъждане с представители на лечебните заведения и неправителствените организации, допълни Андреева.

Както министърът съобщи по-рано, малките болници ще получават държавни субсидии по определени критерии, за да работят по-добре и да гарантират „равномерното разпределение на достъпа до медицинска помощ“.

Работна група обаче ще направи анализ и ще вземе решение доколко е обосновано съществуването на лечебни заведения в някои общини. В тези населени места ще бъдат изграждани медицински и спешни центрове, поясни Андреева.

Предвижда се също така да бъдат преструктурирани дейности в по-малките болници.

Министър Андреева обяви още, че до края на септември ще бъдат подготвени и промени, които се отнасят до специализацията на лекари. Започването на специализация ще се улесни, особено ако младите лекари избират по-малки болници.

„Разговаряхме с Националното сдружение на общините в България за това доколко биха поели ангажимент да осигуряват финансиране по време на специализацията и осигуряване на битови условия. Това би помогнало за кадровия дефицит в болниците“, коментира Андреева.

Предвижда се и облекчем режим на специализация в спешната помощ, допълни тя.

„Оказа се, че основен проблем при тях (лекарите-специализанти – бел. ред.) е невъзможността да специализират, докато работят в спешната помощ. Те невинаги могат да си спазят конкретни срокове за курсовете и модулите, които трябва да покрият. Сформирана е работна група, имахме среща с ректорите на медицинските университети“, посочи Таня Андреева.

Здравният министър съобщи и че е предложила нови членове за Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложенията в момента се съгласуват с отделните министерства, като се предвижда в състава като представители на държавата да се включат двама заместник-министри и директора на агенцията за медицински одит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още