IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат данъчни облекчения за фирми, които отпускат стипендии на учащи

Работодателите ще имат ангажимент да наемат младежите на работа след завършване на училище или университет, предвиждат законови поправки

18:12 | 04.07.13 г.
Предлагат данъчни облекчения за фирми, които отпускат стипендии на учащи

Бизнесът ще може да се ползва от данъчни облекчения, ако предоставя стипендии на ученици и/или студенти в последните два курса на обучение за период от 12 до 24 месеца.

Това е още едно предложение на група депутати от Коалиция за България за борба с високата младежка безработица и сближаване на бизнеса и образователната система, залегнало в законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предвижда се облагаемата печалба на фирмите да се намалява с размера на изплатените суми за стипендии.

Поставя се обаче условие - бизнесът, който финансира ученици и студенти, да се ангажира да наеме младежите след завършването на училище или университет за срок не по-малък от периода, за който лицата са получавали стипендия.

Ако фирма не наеме стипендиантите си на работа, законодателят предлага да се увеличи облагаемата печалба с размера на изплатените стипендии.

От бизнеса обаче настояват стипендиантите също да се обвържат с предварително определени условия, включително и размер на трудовото възнаграждение и срок на действие на договора, който ще подпишат с работодателя.

В становище, изпратено до парламента, от Българската стопанска камара (БСК) настояват да не се увеличава облагаемата печалба на фирмите в случаите, когато стипендиантите са отказали да заемат предоставеното им работно място или при предсрочно погасяване на трудовия договор заради вина на работника или по негово желание, с предизвестие.

От БСК посочват, че подкрепят и промените в Закона за насърчаване на заетостта, които парламентът одобри на първо четене преди дни. Организацията обаче е на мнение, че плащането само на осигуровките не би оказало въздействие на решението на работодателите да наемат младежи пред други безработни лица и настоява държавата да поеме и разходите за заплати и други допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда.

Бизнесът също така иска да се премахне изискването да задържи наетите лица за същия период, за който фирмите са получавали субсидия, ако те не покажат професионална пригодност, знания и умения, необходими за съответната длъжностна позиция и изпълнение на трудовите задължения.

Предложените преференции са изключително ограничени по обхват и размер и едва ли ще постигнат дългосрочен обрат върху заетостта на младежи до 29-годишна възраст, констатират още от камарата. Наложително е инициирането, подготовката и внасянето на цялостен пакет за промени в трудовото и осигурително законодателство за гъвкавост на трудовите отношения и пазара на труда и насърчаване на заетостта в условия на продължаваща икономическа криза, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още