IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се обяви против инкриминирането на укриването на осигуровки

Затвор грози работодателите, които укриват задължителните осигуровки

16:14 | 04.07.13 г. 2
Бизнесът се обяви против инкриминирането на укриването на осигуровки

Българската стопанска камара (БСК) даде негативно становище по законопроекта за промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до инкриминирането на неплащане на осигуровки.

В мотивите си от камарата посочват, че при въвеждането на такива промени в законодателството трябва да бъде направена оценка на въздействието върху инвестиционния бизнес и заетостта, както и да се направят консултации със заинтересованите страни.

„Обсъждането на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс следва да бъде съобразено и с влошените общи икономически условия и бизнес среда, оказваща натиск за некоректно поведение на част от осигурените лица и работодателите“, се казва още в становището на организацията, адресирано до председателят на комисията по правни въпроси Христо Бисеров.

Промени в кодекса внесе група депутати от ГЕРБ още в края на май. В техния законопроект се предлага затвор до пет години и глоба до 2 хил. лева за укриване на задължителни осигуровки и допълнителното пенсионно осигуряване.

В текстовете са предвидени няколко хипотези за това престъпление – обявяване на осигурителен доход в по-малък размер от действителния или неподаване на декларация.

Когато задълженията са в „особено големи размери“, може да се стигне до затвор между 2 и 8 години и конфискуване на имущество на виновното лице. Под "големи размери", по смисъла на тези поправки, се разбира задължителни осигурителни вноски, пенсионно осигуряване и задължително здравно осигуряване в размер на над 3 хил. лева. При „особено големи размери“  сумите надхвърлят 12 хил. лева.

В законопроекта обаче не се предвижда наказателна отговорност за осигуреното лице, включитено и по точки за подбудителство и помагачество.

Този текст е внесен в деловодството на 42-то Народно събрание на 28 май. Ден по-рано предложения за промени в Наказателния кодекс са внесли и група народни представители от ДПС, сред които Лютви Местан и Хасан Адемов. Текстът на тяхното предложение обаче не е прикачен, каквото е изискването на новия правилник за дейността на парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 11 години
Напълно подкрепям предложението!Да се вкарват директно в зандана всички работодатели, които неплащат осигуровки на работници/служители и ВСИЧКИ тези които наемат работници като фирми, за да не им ПЛАЩАТ осигуровкиДа пращат в затвора и всеки един който не си плаща данъцитеА данъците да Бъдат до 75% за приходи/печалби над 1 000 000лв/год като прогресивен данък да бъде с множество стъпала или направо да бъде спусната таблица на всеки 50лв данъка да се променяБРАВОПродължавайте в този духСледжаща стъпка да бъде защита на българския производител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
мииии...не казвам, че би било най-справедливата мярка...ама що пък не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още