Очаква се зеленчуците в Евросъюза да поскъпнат заради по-лошите климатични условия тази пролет и проблеми с вредителите по земеделските култури. Това каза Арнд Спан, представител на Европейската федерация на синдикатите в земеделието, храните и туризма (EFFAT). На конференция за корпоративната социална отговорност в агросектора той посочи, че вече от българските производители зависи дали ще се възползват от тази тенденция.
„Тези мерки трябваше да бъдат предприети отдавна. В страни извън ЕС като Македония и Турция производителите получават субсидии за всеки тон изнесена продукция (например за дини, сини сливи) и затова могат да си позволят почти нулеви доставни цени“, каза Цветанов.
Той заяви, че контролът при големите търговски вериги в момента не е достатъчен, например по отношение на фактурната стойност на доставките.
Производителите на плодове и зеленчуци от година на година намаляват, тъй като се ориентират към зърнопроизводството или други отрасли, допълни Цветанов.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче заяви, че силови структури пречат на нормалните процеси в производството на плодове и зеленчуци. „Няма политическа воля да се справим с тях“, посочи Димитров.
преди 11 години Явно още може... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 11 години В момента цените са прекалено ниски. 30 ст. за килограм домати не е пазарна цена, .... Къде на пазара да намеря домати на 40 ст.? (25% надценка) .... от борсата -производителя получава 50ст. при достигане до крайния клиент цената става 1лв-1.5лв (100-200%)!!! къде отива разликата и кой е доволен от това?!?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар