IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите скочиха срещу идеята лекарствата за онкоболни пак да се купуват от МЗ

Националната пациентска организация алармира, че има опасност да се затрудни достъпа на болните до лечение

18:50 | 03.07.13 г.
Пациентите скочиха срещу идеята лекарствата за онкоболни пак да се купуват от МЗ

Националната пациентска организация се обяви против идеята на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков скъпоструващите препарати за лечението на онкоболни да се финансират от фонд към Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това се посочва в съобщение на организацията, изпратено до медиите.

Обединението не е съгласно и да бъде възстановен централизираният търг за лекарства, който допреди две години се провеждаше от здравното министерство.

„Считаме, че това няма да улесни, а напротив – ще затрудни достъпа на пациентите до лечение, ще доведе до създаване на списъци на чакащите, ще прекъсне терапията на пациентите поради недостиг на лекарства и съответно ще застраши живота им", посочва се в съобщението на организацията.

Въпреки че и здравният министър призна за проблеми с търговете за лекарства за онкоболни, след като търгът на министерството беше децентрализиран, според пациентите достъпът до онкомедикаменти се е подобрил и повече болни са имали достъп до по-бързо и качествено лечение.

„Създаването на фонд, който не разполага с достатъчно средства за покриване на нуждите на онкоболните, както и на лаборатории, в които да се взема решение за пристъпване към лечение със скъпи лекарства, при всички положения ще постави пациентите в безизходно положение и със сигурност ще ограничи достъпа им до лечение“, посочват от организацията.

"Призоваваме към запазване на постигнатите резултати до момента и търсенето на други начини за съблюдаване на целесъобразното разходване на средствата", допълват пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още