IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират финансирането на Фонд "Научни изследвания" заради открити нарушения

При отпускането на средства за фонд „Научни изследвания” не е спазен законът за държавните помощи, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова

15:08 | 03.07.13 г. 4
Спират финансирането на Фонд "Научни изследвания" заради открити нарушения

Временно се преустановява финансирането на проекти от Фонд „Научни изследвания". Това заяви днес министърът на образованието Анелия Клисарова, която аргументира това свое решение след откриването на множество нарушения във фонда, съобщи "Фокус".

„Има сериозни основание да считаме, че при отпускането на средства за фонд „Научни изследвания” не е спазен законът за държавните помощи и правилникът за прилагане на този закон. Във фонда липсват вътрешни схеми и правила, които да гарантират законообразното изразходване на средствата”, добави тя. 

До Министерство на финансите е внесено писмо по този въпрос.

Сред откритите нарушения са нееднакво прилагане на критериите за проект, класиране на проекти с по-ниски точки от други, класиране на проекти, които не отговарят на обявените приоритетни области. Клисарова посочи, че отново ще бъде направена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция на фонда.

В Министерството на образованието са назначени много лица без конкурс, а чрез заобикаляне на закона, заяви още Клисарова.

„Има много хора, назначени на непълен работен ден, което не задължава да бъде с конкурс”, обясни образователният министър.

Клисарова уточни, че добрите проекти ще получат финансиране, но това ще стане след изработка на вътрешни правила.

Проектите, чието финансиране е започнало, няма да пострадат от временното прекратяване на отпускането на средства, категорична беше Клисарова.

"Не мога да дам точен срок, трябва да видим кога ще приключи проверката, която смятам, че ще започне още от следващата седмица и е въпрос на изпълнителния съвет и на новия управител да направят така, че да се спазват всички разпоредби и да има законосъобразно финансиране на проектите", добави тя на въпрос колко ще продължи временната мярка. 

След като вчера управителят на Фонд "Научни изследвания" академик Владимир Овчаров подаде оставка, Клисарова ще поиска примерът му да бъде последван и от всички членове на борда на фонда. Клисарова бе категорична, че и новото ръководство на фонда не се е съобразило с препоръките, направени след проверките на предишните ръководители.

Агенцията за държавната финансова инспекция отново ще направи проверка на състоянието на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Това за "официалното" ли ми говориш :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
iivanoff, всичко е до живот щом си в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
П.С. Не знам що не т'урнат едно копченце за редакция на коментара... явно това ги устройва напълно, също като това дето го забравих:Премахнете спешно противоконституционните промени в ЗОЗЗ приети през 2010г !!! - разбирам че искате всичко да е за вас, но времената изискват да сте малко по-гъвкави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Абе нека не разстрелват виновните!.... доживот е напълно достатъчно...Но да не ги прескочат, че ще я връщаме хубавата Европа на финикийския цар ... щото Зевс си взе вече лилава "социална"... оназ няма изхранване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още