IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечните стопанства в България са неефективни според анализ на Евростат

През април 2013 г. цените на едро на млечните продукти на вътрешния европейски пазар леко са се повишили

10:25 | 03.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Reuters</p>

Снимка: Reuters

Липса на ефективност в млечните стопанства в България и Румъния показва анализ на Евростат за производството на мляко и млечна продукция в ЕС, съобщи БТА.

 

Най-ниска концентрация на млечни крави в едно стопанство е отчетена в Румъния (средно 3 крави в стопанство) и в България (средно 5). За сравнение - най-висока концентрация на крави в едно стопанство е отчетена в Дания (средно 140), Великобритания (средно 120) и Кипър (средно 111).

 

Въпреки резкия спад в броя на млечните крави в ЕС, добивът на мляко в Евросъюза се е увеличил до 150 млн. тона през 2011 г. (с два милиона тона повече от предходната година). Тази продукция се обработва от около 6 хил. млекопреработвателни предприятия.

 

Относително високите добиви на мляко се дължат на растеж в някои страни - в Дания, Испания и Швеция една крава дава около 8 хил. литра мляко годишно, докато в България добивът от крава е около 4 хил. литра годишно заради по-бавното развитие на сектора и по-малкия размер на стадата, отчита Евростат.

 

Основните производители на мляко в ЕС са Германия и Франция, които заедно с още четири страни (Великобритания, Холандия, Италия и Полша) формират около 70 на сто от производството на мляко в ЕС.

 

През 2011 г. в ЕС е имало около 86 млн. броя говеда, като млечните крави са били половината от тази бройка. За 2001 г. Евростат отчита общо 94 млн. говеда или спадът в европейски мащаб е бил с 8-10 на сто за последните десетина години.

 

В България през 2001 г. е имало около 640 хил. глави говеда, а до 2011 г. техният брой е намалял до 560 хил. броя, сочат данните на Евростат. Най-значителен спад в броя на говедата е регистриран в Румъния - минус 32% и в Словакия - минус 25%.

 

Най-голям брой млечни крави има във Франция (около 19 млн.) и в Германия (около 12 млн.). Следват Великобритания - 10 млн., Италия и Полша - по 6 млн. и др. Най-малкият производител е Малта с около 6 хил. млечни крави.

 

Според последните данни на европейската статистика за първите два месеца на 2013 г. европейските фермери са доставили на преработвателните предприятия 21,9 млн. литра мляко.

 

През април 2013 г. цените на едро на млечните продукти на вътрешния европейски пазар леко са се повишили. Това е последица от дефицита при предлагане на мляко в ЕС, както и заради силно увеличеното търсене на суровина на експортните пазари.

 

По последни данни на ЕК през февруари цената на млякото отчита нива до 34,1 евроцента за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Еми не виждаш, защото или нямаш с какво, или когато върлите врагове на комунистите от СДС трупаха първите си милиони си бил още в пелени, или си само с едно дясно око, както повечето тук, а с него не се вижда като се краде от държавата, щото това ставало само у лево... хаха!Аз обаче още виждам как Коцето Тренчев дойде с едни обущета и бели хавлиени чорапи от Ст. Загора през 1989 г. и как след 2 години вече пушеше пури за по $100 и на ръката му лъскаше Ролекс.Помня и милото същество с красивите виолетови очи, което се возеше в трамвая за да отиде на работа като говорител на правителството на Ф. Димитров, а мъжът й (първия) ремонтираше лади и москвичи в сервизчето на Енергопроект. Да, за Надка и Каменчо Михайлови става дума.Помня и Иван Костов как сменяше на Хладилника рейса от Драгалевци с трамвай за центъра.Помня и преиятеля му Левон какъв мишок беше.Помня и оскубаното хасковско адвокатче Христо Бисеров колко бързо смени оръфаните ризи с Армани, Данчо Цонев, и Генката Бакърджиев, и хилядите знайни и незнайни забогатели от политика антикомунисти...За сравнение идете да видите единствения комунист от БСП Жан Виденов какво и къде си занесе от политиката... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nikolait
преди 11 години
до 1 - ами какво ДС е било и какви комунисти са били като са позволили да разбият бълг производство - ей такива като Бриго и Митьо Гестапото! По-вярното обаче е че ДС и комунистите ограбиха България и българите. Поне у наше село е така. Не виждам Желю Желев или някой друг да е станал милионер. Така че тези които унищожиха България са перестройчиците на Луканов и техните маши от ДС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
".....докато в България добивът от крава е около 4 хил. литра годишно заради по-бавното развитие на сектора и по-малкия размер на стадата..." Аве, вие в ред ли сте??? Как си го обяснявате това, като са повече кравите в едно стадо да дават вместо 4000 литра 8000 литра на крава:)))) Пък и много ме съмнява, да има масова порода крави, която не е "пипната" генетично или не е хранена с някакви добавки и които да дават над 22 литра мляко всеки ден всяка. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
*** разбира се! Да се закрият веднага! И месото ни не става! Друго си е германско мляко и ирландско месо!И "доматито" да се изскубе до корен! Смърт на неефективните български продукти! Защо да се мъчим да произвеждаме, като хората се чудят къде да си продават тяхното. Те ще ни дават и кредити, за да си купуваме от тях, нали?! Пей сърце, европейско...! хаха!И да не забрявим: Смърт на комунистите и ДС! Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още