IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 юли

07:43 | 03.07.13 г.
Преглед на печата за 3 юли

Нова доза агромилиарди
В. Капитал Daily

Година и половина преговори, стотици предложения, спорове. Така протече времето от есента на 2011 г., когато Европейската комисия за пръв път оповести идеите си за промени в селскостопанската политика на ЕС след 2014 г., до миналата седмица, когато бе постигнато споразумение по нея между комисията, страните членки и Европейския парламент. Първите анализи показват, че макар и корекции да има, те няма да бъдат сериозните промени в политиката, обещавани в началото. Добрата новина за България освен планираното увеличение на евросредствата до 7.5 млрд. евро (при над 6 млрд. евро сега) е, че някои от уязвимите групи земеделци ще могат да получат по-сериозно подпомагане - млади и малки фермери, производители на биопродукти, част от животновъдите, хора, които отглеждат плодове и зеленчуци. Лошата - че някои сектори от фермерството няма да получат нищо.

Избираме болница като джипи
В. Стандарт

Да избираме болница както личен лекар. Това предлага на новото ръководство на здравното министерство д-р Дечо Дечев, директор на университетската клиника "Св. Иван Рилски". Всеки човек с редовни здравни вноски ще посочи болница, в която иска да се лекува. В нея здравната каса всеки месец ще дава част от вноските му без значение дали той е ползвал услугите на клиниката, обясни д-р Дечев в интервю пред "Стандарт". Така най-търсените болници ще получават по-голямо финансиране, а на хората няма да им се налага да доплащат за лечението си.

Спрягат стари муцуни за стола на Танов
В. Стандарт

Сагата с махането на Ваньо Танов от шефския пост в митниците е на път да се превърне в сапунка. Проблемът е, че няма реални кандидати, които да оглавят агенцията и да обещаят на новия финансов министър Петър Чобанов повече пари в хазната. По коридорите на финансовото ведомство се срещат все стари муцуни, които дават мило и драго да се облекат във власт. Най-слабото решение обаче би било да се издигнат следващите в йерархията - най-малкото защото те са играли ключова роля и по времето на Танов, казват експерти.

ДПС застана зад кабинета за актуализацията на бюджета
В. Сега

ДПС подкрепя намерението на кабинета за актуализация на бюджета, защото счита за неизпълнима приходната му част и намира за целесъобразно да бъдат приети отделни промени и в планираните разходи. "Атака" ще коментира, след като се запознае с конкретния проект, но от групата считат риска от неизпълнение на приходите за сериозен. ГЕРБ няма да влезе в залата за обсъждане на такива промени и намира актуализацията за прибързано, необосновано и рисково решение.

БСП готви удар по субсидията на малките партии
В. Сега

Въпреки уверенията, че не смята да лишава малките партии от субсидия, БСП готви неголямо намаление на средствата от хазната за големите формации, но за сметка на това промените в Закона за политическите партии ще ударят жестоко извънпарламентарните сили. Това показват изчисленията по няколкото варианта за поправки в закона, които се обсъждат в левицата. За готвеното редуциране на средствата съобщи вчера и соцлидерът Сергей Станишев, без да навлиза в подробности с колко ще бъде то.

Нови автобуси тръгват в София
В. Новинар

Столичани ще се возят в нови автобуси от тази есен. 25 на сто от старите возила на градския транспорт ще бъдат подменени с нови. Автобусите ще отговарят на най-високите европейски стандарти, съобщиха от общинското дружество „Столичен електротранспорт”. Те ще се движат на газ и ще бъдат достъпни за хора с увреждания. В момента по софийските улици кръстосват автобуси ветерани на около 23 години. Въпреки навъртените километри от „Столичен електротранспорт” уверяват, че автобусите са технически изправни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още