IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамадан Аталай: Енергийната система е в колапс, затова всички са недоволни

Председателят на енергийната комисия в 42-то Народно събрание увери, че всички законови промени ще се правят след обществен дебат

09:14 | 02.07.13 г. 1
Рамадан Аталай: Енергийната система е в колапс, затова всички са недоволни

Енергийната система е в колапс и затова всички са недоволни от промените, които се правят в тази посока, заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на комисията по енергетика в парламента Рамадан Аталай.

Коментарът му беше провокиран от изказване на изпълнителния директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до увеличаване на разходите за ток на бизнеса. Тя заяви, че при някои индустрии производствените разходи ще се увеличат с над 40% след влизането в сила на измененията.

„Това ще се отрази на конкурентоспособността, тъй като ако компаниите от съседните страни могат да купят този ток по-евтино от българските си колеги, то те ще произведат и по-евтини стоки, които после могат да внесат на българския пазар“, обясни Паунова.

По думите й промените на Закона са се случили без обществен дебат и без да бъде направена оценка за въздействието.

Рамадан Аталай на свой ред подчерта, че приетите от парламента изменения са били обсъдени в рамките на два часа и половина с представители на индустрията, бизнеса и синдикатите.

„Оценката за въздействието се прави през последните години ежедневно,“ коментира председателят на парламентарната комисия по енергетика. Той увери, че всички закони в бъдеще ще бъдат приемани след обществен дебат и оценка за въздействието. По думите му неправителствените организации са отправили искане за отмяна на промените преди изобщо те да са били обсъдени с тях.

Аталай допълни, че законът е подготвен и „ако все още не е подписан от президента, то в най-скоро време ще бъде“. Според неговите очаквания в рамките на 15 дни след подписването измененията могат да влязат в сила.

Според Политими Паунова налагането на президентско вето би удължило диалога по темата и „би било от полза за всички нас“.

Тя посочи и мерки, които според индустриалните производители биха имали положителен ефект за бизнеса. Такива са например сключване на дългосрочни споразумения с АЕЦ 'Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ с цел подсигуряване на цената, на която ще се купува ток за 5 или 10 години. Паунова даде за пример, че в Европа има директни помощи за определени индустрии, както и преференциални цени за ползване на нощна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Г-н Аталай за това заслуга има и вашият почетен председател Ахмед Доган, като виден хидролог, който консултираше разхищението на 1 млр. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още