IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител са се понижили с 0,2% през май

На годишна база понижението е с 0,7 на сто, според Националния статистически институт

14:19 | 28.06.13 г.
Цените на производител са се понижили с 0,2% през май

Цените на производител на вътрешния пазар през май са се понижили с 0.2% спрямо предходния месец, отчитат от Националния статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,9%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0,1%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 2,7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,4%, и при производството на електрически съоръжения – с 0,3%.

Цените на производител на вътрешния пазар през май се понижават и на годишна база - с 0,7 на сто. Цените намаляват в добивната промишленост - с 8,6%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0,3%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо същия период на миналата година се отчита при производството на основни метали - с 6,4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,5%.

Общият индекс на цените на производител през май намалява с 0,9% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.4%, в преработващата промишленост - с 1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%.

Общият индекс на цените на производител през май 2013 г. спада с 1% на годишна база. В преработващата промишленост намалението е с 0,6% спрямо май предходната година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 2.3% и на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.1%.

Увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - с 5.4%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.3%, при производството на напитки и при производството на облекло - по 4.9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още