IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юни

07:41 | 28.06.13 г.
Преглед на печата за 28 юни

Лихвите по кредитите остават почти без промяна през май
В. Сега

Лихвите по кредитите остават почти без промяна през май, показва месечната статистика на БНБ. Но за първи път от 6 месеца насам при потребителските заеми има движение нагоре. В края на април те бяха паднали с почти 0.60 процентни пункта (пр. п.) спрямо март до средно 10.55%. В края на май средната лихва за потребителските кредити в левове е набъбнала до 10.75%. В сравнение с май миналата година, когато лихвите са били 11.21%, спадът е 0.46 пр. п. При потребителските кредити в евро също има лек ръст на лихвите. От края на април до края на май те са нараснали с 0.08 пр.п. до 9.64%.

Китайци местят у нас европейския си бизнес
В. Стандарт

Китайски предприемачи местят у нас закъсалия си бизнес от Западна Европа и от родината си. Това каза Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. На кръгла маса във Варна той представи възможностите за търговия и съвместно производство с азиатската страна. Китайски собственик на фабрика за яхти, ударен от кризата в Италия, търси български партньор за "джойнт венчър". Но той проучвал възможностите за това не само у нас, но и в Румъния и в още една черноморска страна. Китайски производител на зеленчуци искал да премести бизнеса от родината си в страна от Източна Европа. Станало му скъпо производството в Китай, където трудът е по-високо платен отколкото в България.

Отпушват пътя до 2 морета
В. Стандарт

Ще стигаме по-бързо и до Черно, и до Бяло море още от юли. На 12-и ще бъде официално открита изцяло завършената магистрала "Тракия", съобщи регионалният министър Десислава Терзиева в интервю за "Стандарт". Така от София до Бургас ще пътуваме само 3 часа. През следващия месец предсрочно ще бъде пусната и отсечката между Долна Диканя и Дупница от магистрала "Струма". Тя пък ще скъси пътя до гръцкото море.

Кошмарът на олигархията
В. Капитал Daily

Активна средна класа, т.е. свободните хора, които искат честни "правила на играта" в политиката и икономиката, и медии, които си вършат работата - това е истинският кошмар на едно управление, чиято цел е с ресурсите на цялата държава да обслужва най-вече интересите на шепа олигархични кръгове. В последните дни новата тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и "Атака" направи всичко възможно да се самоопише като точно такава власт. А с изчезването от парламента и в голяма степен от политическата сцена на ГЕРБ се доказа и правилото, че когато някой управлява без опозиция, превръща в опозиция самите управлявани.

Новата схема на властта: Разделяй и владей
В. Капитал Daily

Опитите за противопоставяне на обществени групи на "тези, които не могат да си платят сметките" срещу "заможните и образованите", посочвани като ядрото на сегашния протест, бяха заченати преди около седмица от медиите на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски и от обществени фигури в лявото пространство. После мантрата бе възприета и от управляващите, а през последните два дни в изказванията си те вече лансират все повече и повече разделителни линии, опитвайки да налучкат успешната формула, която да дискредитира или делегитимира протестиращите или поне да разедини хомогенната група, която всяка вечер шества по маршрута си и иска оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още