IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция за България и ДПС похарчили най-много за предизборните си кампании

33 партии се отчетоха пред Сметната палата за изборите на 12 май

16:10 | 25.06.13 г. 2
Коалиция за България и ДПС похарчили най-много за предизборните си кампании

С малко над 2 млн. и 109 хиляди лева са разполагали от ДСБ на предсрочния парламентарен вот. В тях се включват даренията, личните средства на кандидатите им за депутати и собствени средства на партиите, които участваха в коалицията ДСБ-БДФ. Милион и 600 хиляди от тях са отишли за медийни услуги. Общо 18 души – частни лица са развързали кесията си, за да подкрепят тъмносините в битката им за парламента. В по-голямата си част – 10 души, са дарили на ДСБ по 10 хиляди лева.

РЗС на Яне Янев отчита, че няма нито един частен дарител за кампанията си. Партията е получила безвъзмездно единствено офис в Пазарджик, който е бил на разположение на партийните структури за цели 42 дни. Янев и съпартийците му са били по-свити на вота, разполагали са с едва 505 462 лв., всичките от държавната им субсидия. 416 хиляди лева от тях са отишли за медийни услуги, които обаче не им помогнаха, за да влязат в 42-рото НС.

Скромните 14 519 лева е отделило Глас Народен на Светльо Витков за отминалите избори. 310 лева са от дарения, останалите 14 хиляди и 209 лева са собствени средства на кандидатите, издигнати от партията за депутати.
Едва 2900 лева са отишли за медийно отразяване на изявите на Глас Народен.

От Сметната палата уточниха, че днес (25 юни) по обяд е пристигнал и отчетът на партия Национално патриотично обединение и вече е публикуван в Единния регистър по Изборния кодекс.

Отчетите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс, който е достъпен през интернет страницата на Сметната палата.

До 11 юни участниците в изборите бяха длъжни да подадат отчетите си за кампанията. Предстои Сметната палата да извърши одит, при който ще провери за съответствие декларираните приходи и реално извършените разходи във връзка с предизборната кампания.

При нарушаване на изискванията за финансиране на предизборната кампания – например неподаване на банкова сметка, неподаване на отчет, неспазване на забраните за финансиране на кампанията, на лицата, които представляват партията, коалицията или инициативния комитет, се налага глоба от 5 000 до 10 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да финансираш изборна кампания с банков заем?Некой требва да го е гарантирал, иначе не виждам кой нормален банкер ше финансира такова начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sa60o0
преди 11 години
е много ясно, сценката с бюлетините в Костинброд струваше доста пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още