IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК спря избора на изпълнител на втората фаза за софийския завод за боклук

Вторият етап от изпълнението на проекта е изграждането на завод за механично-биологично третиране на отпадъци

15:03 | 25.06.13 г.
КЗК спря избора на изпълнител на втората фаза за софийския завод за боклук

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отмени заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка за втората фаза на столичния завод за отпадъци. 

Вторият етап предвижда изграждането на система за механично-биологично третиране на отпадъци. Това означава механичното сортиране на боклуците, а тези, които са годни за рециклиране, се отделят. От горимите останали отпадъци пък ще бъдат правени RDF-блокчета, които се използват за гориво в циментови заводи. 

КЗК обаче е била сезирана за нередности в процедурата по избор на изпълнител на тази система от Съвместно предприятие „ВСМ-СПХ” и Обединение „Станилов- Данеко” ДЗЗД. Проучването е показало, че възложителят е отстранил от процедурата един от участниците без да изложи всички надлежни аргументи, които да са базирани на изискванията в документацията и да обосновават недопустимостта на офертата, съобщиха от регулатора. 

По тази причина и производството се връща за повторна преценка на офертата.

Проверката е показала още, че Столичната община, в качеството й на възложител, е трябвало да изиска от класираното на първо място дружество - Обединение „Актор АД- Хелектор АД” допълнителни документи, с които да бъде удостоверено по безспорен начин, че успешно е реализирал едноврменно дейности  по проектиране,  строителство и въвеждане в експлоатация на подобен обект в кипърската провинция Ларнака- Аммохостос.

Доказването на паралелното изпълнение на тези дейности е условие за допустимост на участника съгласно обявлението, обясняват от комисията. Като е допуснал обединението до оценка и класиране на офертите, без да събере и прецени всички относими документи, възложителят е издал незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено.

Комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата от последния законосъобразен етап - разглеждане на документите за съответствие с критериите за подбор, съобразно изложените мотиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още