IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радан Кънев: Дори и при фасадна демокрация доверието е нужно

Новоизбраният лидер на ДСБ призова за оставката на правителството и смята, че в "парламентарната рулетка" има време за нужните спешни промени

08:36 | 24.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Радан Кънев: Дори и при фасадна демокрация доверието е нужно

Правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка заради липсата на доверие към него, заяви новоизбраният лидер на "Демократи за силна България" Радан Кънев в ефира на bTV.

Според него правителството няма да може да направи нужните мерки за оздравяване на икономиката, да усвои евросредствата и да приеме антимонополни закони без доверие. Така всъщност ще се сбъднат мрачните предупреждения на Пламен Орешарски, с които той обяснява оставането си на поста премиер.

Според Радан Кънев заради липсата на доверие и парламентът не може да изготви нов Изборен кодекс. "Дори и във фасадна демокрация като нашата доверието на хората е нужно", смята още той.

Кънев потвърди линията на ДСБ, изказана от Иван Костов преди предсрочните избори, че в основата на оздравяването на икономиката и държавата е антимонополното законодателство.

За него изходът от проблема е оставката на кабинета. В "парламентарната рулетка", която ще последва, ще има достатъчно време да бъдат променени конкретни позиции в сегашния Изборен кодекс. Кънев не смята, че на този етап е нужно задължителното гласуване, нито изцяло мажоритарни избори. Машинното гласуване обаче е добър вариант, ако може да бъде въведено в ограниченото време до евентуалните предсрочни избори.

Що се отнася до протестите, Кънев смята, че те имат още потенциал за развитие. На този етап няма реакция на силни местни общности, както и на синдикатите. Липсата на изявления на синдикалните лидери Кънев обясни с липсата на "синдикални искания". "Но това е лошо, ако синдикалните лидери не виждат заплахата от мафията", смята новият председател на ДСБ.

Протестите са устойчиви и те няма да се размият, но сред протестиращите те трябва да останат такива, каквито са, заяви още Кънев. Той посочи още, че в партийният вестник на БСП виждат "класов враг" сред повечето от хората на протеста, защото за тях всеки, който има работа, дете и куче, е такъв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
hagan
преди 11 години
Според мене всяко говорене против герб в тази ситуация стабилизира правителството на тройните сили и прави по трудно падането на това правителство първо трябва обединение да бъдат свалени а после и разединение да се види на пазара кой колко има но сега предварително прави турците и бсп по силни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
kroum
преди 11 години
Оставка от това нагло правителство не може да са се очаква с тези мирни протести!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
OMG
преди 11 години
Ако си се решил на прегръдка с Кунева-Пръмова, приказките за доверието са наистина силно необходими! И също толкова безсмислени ... Облякъл се Илия пак в тия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още