IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на здравната каса вероятно ще бъде сменен

Пакетът от мерки за понижение на цените на лекарствата, който беше приет миналата година, е създал още по-голям хаос в системата, според Нигяр Джафер

16:34 | 23.06.13 г.
Шефът на здравната каса вероятно ще бъде сменен

Цените на лекарствата

Двата одитни доклада в лекарствения сектор – на Сметната палата и на временната парламентарна анкетна комисия, са показали, че законодателството в тази сфера е дало своя принос за хаоса, коментира Нигяр Джафер.

“Широко прокламираните мерки (за понижение на цените на медикаментите – бел. ред) не доведоха до по-добри резултати по определени причини”, коментира тя.

“Това, че използваме повече на брой референтни страни, не е понижило значително цените на медикаментите, част от тях се оказаха по-високи за крайния потребител, който доплаща. България остава страната, в която здравноосигурените пациенти доплащат най-много от джоба си и трябва да се работи в посока да се нормализират нещата”, каза председателят на здравната комисия в Народното събрание.

По думите й само заради прехвърлянето на група медикаменти от Министерството на здравеопазването към здравната каса цените на някои от тях са се повишили с 400%, а е можело те да са значително по-ниски.

Джафер обвини предишното правителство, че е правило “серия от ПР акции” с цените на медикаментите, докато същевременно от пазара са били изтеглени над 150 медикамента, а дистрибуторите са се фокусирали върху реекспорт.

Реформите

По думите на Джафер здравеопазването, също като енергетиката, е един от секторите с най-много неразрешени проблеми и въпроси без отговор. “Има неща, които трябва да се случат в спешен порядък в сектора на здравеопазването. Няма отговор какъв ще е здравноосигурителният модел, какво ще се случва с един от най-мощните монополи – този на здравната каса, отново болниците поставят въпроса с много неразплатените средства”, посочи тя.

Нигяр Джафер подчерта, че контролът върху разходите на здравната каса е от огромно значение. “Можем да обявим приз за директора на касата и за министъра, които накарат да работи тази станала почти легендарна единна информационна система. В момента голяма част от хората, които следят нещата, твърдят, че липсата на такава система води до огромни пробойни при харченето на тези средства”, коментира тя.

 “Докато не се случи да заработи единната информационна система и пациентът да може реално да контролира харчовете, ще остават съмнения, въпреки отчетите в края на всяка година за дейността на НЗОК и бюджетите и уж упражняването на контрол от Народното събрание”, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още