IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ поиска връщането на старите текстове в Закона за ДАНС

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание вчера - денят, в който партията обяви, че напуска парламента

12:54 | 19.06.13 г. 7
ГЕРБ поиска връщането на старите текстове в Закона за ДАНС

Група депутати от ГЕРБ, сред които и бившият вътрешен министър в кабинета „Борисов“ Цветан Цветанов, внесоха искане за промяна в Закона за Държавната агенция „Национална сигурност“.

Предлаганите промени всъщност връщат старите текстове на закона, а именно избора на председател на агенцията да става с указ на президента, по предложение на Министерския съвет, а не от парламента.

Освен това ГЕРБ поиска връщането на 10-години стаж в службите за сигурност. В момента, след промените, внесени от депутати от БСП и ДПС, председателят на агенцията трябва да има 8-годишен юридически стаж, като не е задължително той да бъде в сектора на сигурността.

В проекта има предложение за връщане на т. 5 в ал. 3 от чл. 8. Този член се отнася към причините за предсрочно прекратяване. В сегашния текст отпада основанието „При тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията“, докато бившите управляващи поискаха връщането му.

Законопроектът е внесен в деловодството на 18 юни. В този ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията напуска парламента и ще се върне само за гласуване на промени в Изборния кодекс.

В изпълнение на това свое решение днес парламентарната група на ГЕРБ не присъстваха в залата и не гласуваха за отмяна на решението за назначение на Делян Пеевски начело на ДАНС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Можеха да имат по-добър успех с подлагането на тези идеи на обществено обсъждане. В България също се заражда евроскептизъм, защото българите виждат само едно единствено предимство да са в ЕС - това да избягат лесно от държавата си и да не се върнат повече. Настрана това горе- не мисля че си прав. Членството в ЕС не може да бъде саботирано. Защо? Ми няма клауза за напускане. В момента не можем да правим завой на Изток. Няма как. Това е толкова невъзможно, че се съмнявам дори най-тъмно червените кръгове из олигархията да се самозаблуждават, че може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
По тази гледна точка хода с Пеевски от страна на БСП и ДПС може да се обясни само като саботаж на интеграцията ни в ЕС, срещу приемането ни в Шенген и срещу доверието на ЕС в българските институции.Накратко казано - саботират членството ни в ЕС и развитието на държавата и обществото за да може бавно да ни върнат в посоката към Евразийския съюз на Русия и Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Вижте нещо интересно: според друг колега от форум в Капитал, чрез назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС е направен опит да се противодейства на нова "Европейска наредба за разследване", обсъждана от ЕК. Повече за това, вижте коментар #47 от sergeevo, под тази статия: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/17/2083659_gerb_niamali_nishto_protiv_delian_peevski_iskali/?ref=id#comment-62
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Защо - какво стабилизиращо има в новите законови поправки за ДАНС?По-скоро с тези глупости вие сами дестабилизарахте държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 19
jelenski
преди 11 години
ГЕРБ се чудят какво да измислят, за да дестабилизират държавата. Ето защо трябва да се даде време на кабинета за промяна първо в изборните закони, за да сме сигурни, че изборите няма да минат като предишните с подправени бюлетини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още