IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Иванов: Държавата все още е фактор, заради който фалират фирми

Съмнително е, че каквито и да е краткосрочни мерки и предложения ще бъдат изпълнени, смята управляващият съдружник в консултантската компания Entrea Capital

20:37 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Росен Иванов: Държавата все още е фактор, заради който фалират фирми

„Предлаганите от Пламен Орешарски мерки са на дневен ред от доста време. Въпреки това държавата все още е фактор, заради който фалират фирми. Първостепенен приоритет би трябвало да е привличането на инвестиции и създаването на нови работни места, а не сектор „Сигурност“, каза в ефира на Bulgaria On Air Росен Иванов, управляващ съдружник в консултантската компания Entrea Capital.

Той допълни, че не вярва на статистиката за броя на хората без работа в страната. „Според мен те са в пъти повече, отколкото официално се обявява“, каза експертът.

По думите му ще е трудно тепърва да привлечем реални експерти, които да предложат реални мерки. „Освен това се съмнявам, че каквито и да е краткосрочни идеи и предложения, ще бъдат изпълнени. Реализирането им зависи от добър екип, който е мотивиран и има ясна политическа визия. Подобно нещо в момента не личи“, каза още Иванов.

Той обясни още, че в тази ситуация е нормално някои инвеститори да изчакват с предприемането на конкретни действия.

„Повечето инвестиционни проекти са дългосрочни и решението за продължение или замразяване не се взима бързо. Винаги може да се спекулира, че заради създалата се политическа криза има много прекратени проекти. Действително има риск, но пък има и примери, които показват именно обратното. Началото на изграждането на Икономическа зона София-Божурище вече е факт. Германска компания ще изгради ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Това е изключително положителна новина, която сякаш се загуби в медийния шум покрай протестите“, поясни Росен Иванов.

Относно бъдещето на ВМЗ - Сопот, той припомни, че държавното управление на фирми е неефективно. „Държавата не може да подобри финансовото състояние на подобни предприятия и затова не бива да бъде спирана приватизацията. Необходимо е процедурите да са открити и честни. Ако това не се случи, няма да има продажба или ще има, но пък с неясни купувачи на неприемлива цена“, обясни експертът.

По думите му България винаги има какво положително да каже за себе си. Дори в сегашната ситуация можеше да бъде изведена полза, категоричен е той.

"В очите на чуждите медии се носим по течението. Имиджът на страната трябва да е приоритет на всяко едно правителство, без значение от политическите възгледи“, каза Иванов и призова да бъде създадена ефективна стратегия с ясни приоритети, чрез които да бъдат показани нагледно позитивите на страната.

Целия разговор вижте на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още