IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Лидия Денкова: Добрите идеи се раждат на електронната улица

Силната страна на улицата е пъстротата - колкото повече мнения, толкова повече демокрация, смята социологът

09:09 | 15.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проф. Лидия Денкова: Добрите идеи се раждат на електронната улица

Събитията от последните месеци показаха, че улицата е мястото, на което хората могат да изразят мнението си и да защитят правото си на демократичен живот, заяви професорът по философия и социология от Нов български университет Лидия Денкова в интервю за Bulgaria on Air.

Добрите идеи се раждат в електронното пространство, заявява тя.  В последните години се наблюдава и развитието на една нова улица – електронната - в Twitter, Facebook,  интернет форуми, чатове и блогове. 

Именно за това и на властта й е трудно да я контролира. "На властта й е трудно да контролира улицата, защото е безжизнена, а улицата е жизнена", смята преподавателят. А защо властта е безжизнена, защото тя има една единствена и ограничена цел и тя е точно абсолютната власт, силата като такава.. "Силата да управлява, силата да използва, силата да манипулира", коментира още тя.

Гражданските позиции и идеи, които обединяват хората се формират в едно ново пространство – интернет. Според проф. Денкова, в началото на прехода у нас бяха интересни елитите, а днес това са гражданите. Институциите се занимават с механиката на политиката, а гражданите с нейната динамика.

Улицата на протестите и идеите е многолика - от Орлов мост през Тахрир и Таксим.

"Нейната силна страна е нейната пъстрота – вижте колкото повече мнения, толкова повече демокрация и разбира се мненията могат да бъдат най-различни, но със сигурност колкото са повече, толкова повече ще има и разумни мнения между тях", коментира още преподавателят.

В крайна сметка в мрежата вие не можете да сложите нито контрол, нито преграда, нито да спирате различните съобщения, смята още тя и допълва, че електронната улица започва сама да филтрира онова, което има смисъл, което може да бъде жизнено и което може да бъде развито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още