IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против компенсации за децата без място в общинските детски градини

Нито държавата, нито общините, имат пари за подобни компенсации, смята икономистът Десислава Николова

08:36 | 25.06.13 г. 11
 За и против компенсации за децата без място в общинските детски градини

Според експерта от ИПИ в случая даването на пари „на ръка“ не е обвързано по правен и административен начин с ранното образование на детето. Неблагоразумните родители например могат да получат средствата и да ги похарчат за други свои цели без да отидат по предназначение.

„За нас е важно средствата, независимо под каква форма се дават на родителите, да бъдат обвързани с образователната система. Проблемът с липсата на места в градините в София няма да се реши с построяването само на 10 или 15 нови в рамките на няколко години. Нито пък ще се реши с парична компенсация, която не задължава пряко родителя по правен начин да докаже за какво е използвал парите“, допълни тя.

Тя посочи, че би било правилно, ако средствата бъдат давани на родителите срещу представяне на издадена квитанция от съответната частна детска градина или учебно заведение. „По този начин ще се докаже, че сумата наистина е отишла за образованието на детето, а не за друга цел“, обясни експертът от ИПИ.

Друг е въпросът, че посочената сума не е достатъчна за записване на дете в частно заведение. Справка на Investor.bg показва, че в частните детски градини в столицата, месечната такса за едно дете често стартира от 500 лв. Някои от градините искат дори над 700 лв. Някои правят отстъпки, ако са записани две деца от едно и също семейство, но те често са минимални - между 50 и 100 лв за второто дете.

Георги Кадиев също изрази коментара си по тази тема. Според него средствата няма как директно да бъдат обвързани с образователния процес и регистрирането в частни детски градини, защото това е решение на родителя.

"Няма как да накараме родителите да запишат децата си в частни детски градини. Нито пък има как да ги накараме да наемат специален домашен помощтник. Всеки сам преценя какво да прави, важното е ние да се опитаме да дадем равен шанс какво на децата, които се класират в общински детски градини, така и на тези, които не успяват", обясни още той.

В търсене на други варианти

Според Николова друг възможен вариант, който до някаква степен би решил проблема, е общинските градини да бъдат само за децата от семейства, които спадат в графата „социално-слаби“ и са с извънредно ниски доходи. Всички останали деца пък да бъдат настанени в частни заведения.

„В тази ситуацията също може да възникнат известни проблеми – има хора, които не влизат в регистъра на социално слабите и не получават помощи, но въпреки това не могат да си позволят частна градина за децата си. Освен това по този начин не се дава възможност на децата от бедни семейства да контактуват с деца от по-заможни и по този начин да се интегрират в различни социални среди“, коментира Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Това е "отглеждане на електорат", Импов.Зависими хора, дават власт на корумпирана ***, която гарантира мижави привилегии на същите зависими хора. Ние сме по средата.Ineptrocracy - a system of government where the leastcapable to lead are elected by the least capable of producing, and where themembers of society least likely to sustain themselves or succeed, are rewardedwith goods and services paid for by the confiscated wealth of a diminishing numberof producers.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Ами стройте градини, бе, *** !Всичкото м***нг***л сега и с добавка за детска градина, а те като се засилят да ги пратят на частна градина ...Кой ни я докара тая неграмотна пасмина начело на тая окаяна държавица, кой, кой ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
mnz
преди 11 години
Е как да няма пари в общините, нали 4г. пестиха до дупка? Още повече, че навремето Бойко още като кмет на столичани имаше една идея за 50/50 разпределение на приходите от ДОД за общините и държавата, беше обещал че като го изберем в НС ще прокара този вариант. Затова, дайте да избираме Бойко най-после да идва на власт и да прокарва това 50/50. Тогава ще има пари и за общините, а повечето неща които се правят за населението се правят именно от общините, там държавата е нещо далеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
На Кадиев модела е добър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Еми в тази държава има пари и преференции само за ***.Никой не пита родителите как се работи и се гледат малки деца.Явно има план България да се мангализира, а българите да изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
benedict
преди 11 години
Държавата нямала пари? А държавата като ми иска данъци пита ли ме дали аз имам пари? Общината е длъжна да осигури място за децата ми в детски ясли и градини и ако тя не може да осигури такова място, тогава трябва да плаща обезщетение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bigiadri
преди 11 години
Каквото и да се прави, най-важното е да се ограничи безразборното *** размножаване. Държавата да дава средства само до трето дете!Ако не може да осигури издръжка на дете ,то да се отнема или при особено крищящи случаи-хиическа кастрация! Тези които имат едно дете да се поущтряват за второ -все мерки в този дух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още