IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилникът на НС регламентира наказания за бой в пленарната зала

Депутатите ще трябва да декларират и частните си интереси при представяне на законопроекти

14:00 | 12.06.13 г.
Правилникът на НС регламентира наказания за бой в пленарната зала

Правилникът за дейността на 42-то Народно събрание вече предвижда наказания за насилие в пленарната зала или в сградата на парламента, съобщи БТА. Биещите се депутати ще бъдат отстранявани най-малко за едно и най-много за три заседания.

Досега текстовете предвиждаха подобни санкции само за призоваване към насилие, оскърбяване на Народното събрание и държавния глава и повторно гласуване с чужда карта.

Предложението за включването на този текст е на депутата от ДПС Четин Казак. Според него казусът „саморазправа“ досега не е бил обхващан в правилниците за дейността на депутатите.

На страницата на Народното събрание в интернет ще бъде публикувана и информация за неоправданите отсъствия на народните избраници от пленарната зала и от заседанията на парламентарните комисии.

Депутатите вече няма да могат да получават подаръци на стойност над една десета от основното си месечно възнаграждение. Досега народните представители не можеха в това си качество да получават подаръци на стойност над една пета от основното си месечно възнаграждение за съответния месец.

Депутатите трябва да декларират частен интерес при внасяне на законопроект, е записано още в правилника, пише агенция „Фокус“. Те ще могат да запазват държавна или общинска длъжност, но само при подаване на молба за неплатен отпуск.

В правилника е записано още и възможността за безплатно пътуване с държавен транспорт. Ще бъдат признавани и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка и отстоящи на повече от 250 километра от София, до общо 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни и връщане, а на останалите - до общо 12 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като народни представители.

През миналата седмица депутатите одобриха част от текстовете на правилника, предвиждащи блиц контрол за министри и възможността гражданите да внасят становища по законопроекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още