IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юни

07:40 | 12.06.13 г.
Преглед на печата за 12 юни

Не бутат къщи, ако са единствен дом
В. Стандарт

Незаконните постройки няма да се бутат, ако са единствено жилище на собственика им. Това решиха депутатите от Временната комисия по правни въпроси в парламента. Те приеха проект за мораториум върху заповедите за премахване и забраните за ползване на незаконни строежи, които се ползват за постоянно обитаване, намират се в урбанизираните територии и са единствено жилище на собственика им. Същото правило ще важи и за строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие.

Заетост срещу по-ниски осигуровки
В. Капитал Daily
След като предишното правителство реши да насърчава инвестициите, като преотстъпва осигуровки, сега и БСП предлага подобна мярка с цел да се ограничи младежката безработица. Идеята на социалистите е държавата да връща на работодателите част от разходите за осигуровки за всеки нает на възраст до 29 години за срок от година и половина. Мярката е част от пакет законодателни промени на левицата, които лидерът й Сергей Станишев определи като "първи приоритети".

Резултатите от матурите са малко по-добри от миналогодишните
В. Капитал Daily

"Децата ни не са неграмотни." С това успокоение новият министър на образованието и науката Анелия Клисарова започна представянето на резултатите от външното оценяване след 7 клас и от матурите след 12 клас във вторник. Трудно е обаче да се погледне оптимистично на цялостната картина, когато резултатите показват, че близо половината от седмокласниците не покриват образователния минимум по български език и литература и математика за този етап, а наскоро и оценяването показа същото за над една четвърт от  четвъртокласниците.

Авиоотряд 28 губи специалния си статут
В. Сега

"Личното такси" на експремиера Бойко Борисов, както стана известен правителственият Авиоотряд 28, ще загуби привилегирования си статут на юридическо лице към Министерския съвет и ще мине на подчинение на министъра на транспорта Данаил Папазов. Това предвижда проект за промени в Закона за гражданското въздухоплаване, подготвен от правната дирекция на транспортното ведомство и публикуван на сайта за обществени консултации strategy.bg.

Данъчните започнаха тотална ревизия на Цветан Цветанов
В. Сега

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който днес трябва да стане обвиняем по делото за незаконно подслушване в МВР, ще се сблъска с цялата тежест на държавната машина, която доскоро беше съмнително благосклонна към него. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев е поискал от данъчните да направят пълна ревизия на имуществото му.  Данъчните са получили разпореждането преди няколко дни. Официално от НАП нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. Прокурорът Василев не отговаряше на мобилния си телефон, а говорителят Румяна Арнаудова заяви, че няма информация. Новината беше анонсирана наскоро от Делян Пеевски от ДПС от парламентарната трибуна.

Ударни проверки в автомивките
В. Новинар

Ударни проверки в автомивките започва Столичният инспекторат. Ще се проверява за документи на собствениците, неправилно паркирали коли и за замърсяване от обектите. Това се налага заради зачестили сигнали на граждани, че на улиците покрай автомивките тече пенлива вода от препарати, обясниха от инспектората. Хората се оплакват и от автомобили пред почистващите обекти, които пречат на движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още