IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда нови правила за етикетиране на бебешките храни

На етикетите на храните на млечна основа за деца под 12 месеца вече няма да е разрешено използването на снимки на деца

17:28 | 11.06.13 г. 1
ЕС въвежда нови правила за етикетиране на бебешките храни

Европейският съюз (ЕС) въвежда нови правила за дефинирането и етикетирането на бебешките млека и храните за специални медицински цели. По този начин ще има по-ясно разграничение между храните за нормална косумация и тези за специфични групи, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Новото законодателство опростява и изяснява правилата за етикетирането и съставките в храните, предназначени за кърмачета и малки деца. Правилата обхващат и преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Законодателството включва списък от витамини и минерали, които могат да бъдат добавени към тези храни.

Според новите правила на етикетите на храните на млечна основа за деца под 12 месеца вече няма да е допустимо използването на снимки на деца или „други изображения или текст, които могат да идеализират употребата на подобни формули“. По този начин от ЕС целят да не се демотивира кърменето.

Остава разрешено поставянето на графични изображения, които обясняват начините на приготвяне и формулата им.

„Кърмачетата, малките деца и сериозно болните хора очевидно не са потребители като всички други и е наше задължение, като законодател, да определим по-строги правила, например за състава и надписването на храните, предназначени за тях“, заяви Фредерик Рийс от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

По нейни думи е важно да се установи някакъв ред в джунглата от хранителни продукти, чрез премахване на концепцията за диетични храни, "узурпирана от маркетинга“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Снимки на деца, забранени на продукти за деца? Да не би ЕС искат да ни кажат, че бебешките храни са вредни поне колкото цигарите? Не, че не съм го знаел, но тези мерки са меко казано неадекватни. Точно като за цигарите - всички знаят, че са вредни, ама пък немогат да забранят произвеждането им защото, ще сринат икономиката ни. Да не забравяме и лобитатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още