IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схемата за насърчаване на инвестициите във фермите продължава до 2014 г.

Увеличава се и бюджетът на мярката - до 250 млн. лева

16:32 | 10.06.13 г. 1
Схемата за насърчаване на инвестициите във фермите продължава до 2014 г.

Европейската комисия одобри удължаването на срока на схемата за насърчаване на инвестициите в земеделските стопанства до края на 2014 година, става ясно от съобщение на Министерството на земеделието и храните. Увеличава се и бюджетът по мярката – до 250 млн. лева.

Схемата е държавна помощ и се предоставя под формата на данъчно облекчение за юридически лица и еднолични търговци, които са регистрирани като земеделски производители. По нея се преотстъпва до 60% от данъка върху печалбата от земеделски дейности срещу задължението за инвестиране в нови сгради и техника.

Припомняме, че схемата беше одобрена от ЕК през пролетта на 2011 година. Механизмът предвижда помощта да бъде отпускана автоматично с подаването на годишната данъчна декларация, които нямат задължения към държавата и не са в ликвидация.

Средствата трябва да бъдат вложени задължително в закупуване на нова техника или в сгради в срок до края на годината, следваща годината, за която се ползва преотстъпването.

Заради това правило фермерите успяха да приложат мярката веднага след одобрението от страна на Брюксел и да вложат част от данъците си за 2010 година в своите стопанства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Ми крайно време е! Защото ГЕРБ само рекетираха дребният и средният бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още