IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институцията МВФ е напълно излишна, твърди Владимир Каролев

Основният риск за страната в момента е хулиганът Сидеров, от който реално ще зависи гласуването на бюджета, посочи финансистът

21:17 | 06.06.13 г. 9
Институцията МВФ е напълно излишна, твърди Владимир Каролев

"Съществуването на Международния валутен фонд (МВФ) в сегашния му вид е напълно излишно. Това е така, защото се опитва да влияе на валутните курсове и създава огромен хазартен риск. Ситуацията е напълно сходна с даването на кредит на някой, който не може да го плаща, и после ходиш да събираш пари от съседите, за да погасиш задълженията му“, каза в ефира на Bulgaria On Air финансистът Владимир Каролев.

Той посочи още, че фондът е сбъркал поне 6-7 пъти при прогнозите си за това до каква степен мерките за икономии ще задълбочат рецесията в Гърция.

Относно състоянието на българския бюджет Каролев обясни, че няма опасност за хазната, ако финансовият министър съумее да си свърши качествено работата.

„Няма основание, ако се окаже, че прогнозите за икономически ръст и приходи са прекомерно раздути, да се увеличават разходите. Това е задължение на Петър Чобанов в момента и смятам, че той ще успее да се справи и да удържи на натиска, на който ще бъде подложен“, каза още Владиир Каролев.

Той е категоричен, че в момента ляв завой е немислим, защото подобни стъпки се правят само в условия на ръст и пълен държавен бюджет. „Основният риск за страната в момента е хулиганът Сидеров, от който реално ще зависят гласуванията на важните закони, какъвто е този за държавния бюджет например“, каза още финансистът.

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов заявиха, че има риск от драстичен скок на дефицита заради ниски приходи и отложени разходи.

Владимир Каролев прогнозира също така, че това правителство вероятно ще довърши информационния меморандум за АЕЦ „Белене“ и ще направи маркетинг пред чуждите инвеститори. Той не коментира дали все пак ще бъде намерен стратегически инвеститор за централата, но поясни, че няма пример в света, при който финансов инвеститор да се ангажира с ядрен проект.

Последната компания, която прояви интерес към „Белене“, беше американска, но нейните представители „само са се поразходили из бившия парламент“, посочи финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 4
iv7771950
преди 11 години
Кой беше този Каролев??? Същият истерясъл *** като Сидеров....Още два-петима като него да лаят срещу МВФ-д и ще настане криза в страната или пак са заредили 1 долар-35 лева???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
На който каквато роля му се "падне" - ти да не правиш разлика, или си омаен от изкуството на "артиста"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
kroum
преди 11 години
Оставете Каролев,вижте най достойния заместник на Поп Кръстьо в наши дни - Волен Сидеров !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Каролев е повече забавен, отколкото икономист. Ако някой иска да гледа шоу, може да му обърне повече внимание. Въпросният Каролев е от квотата на Царя. Не виждам пречка да го свържем с онези така известни 800 дена. Е, резултатът е налице. А, в личен план, мисля, че се опита да инвестира в хотелиерски бизнес на Банско по време, когато имотния балон беше се надул до спукване. Сега предполагам, всеки ден, ако прекарва почивката си на Банско, нощува в различен апартамент. От тук може да си направите изводите, колко е икономист и колко плямпало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 11 години
Aз пък си мисля че трябва да затворим устите на доносниците от ДС.То бива натегачество и простотия ама тяхната минава всякакви граници.Та кой е Каролев да говори такива неща?Един друг доносник както е тръгнал много скоро из България ще открие мощите на Христос и учениците му гроба на майка му на Александър Македонски на Колумб и на някои индиански вожд.Въобще ще открие всичко което трябва да се открие ама незнам дали района около Созопол ще му стигне.Подкарал го е на принципа петилетката за три години.Инвестор моля ви спрете да публикувате простотията на поразяващите умове и усти на доносници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
deant
преди 11 години
И двете, чадо и двете:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
Sulio1
преди 11 години
A Владимир Каролев е напълно излишен - каза МВФ. Кои ли е по прав?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още