IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечните и месните продукти продължават да поскъпват и през май

Държавната комисия по стокови борси и тържища отчита ръст на цените спрямо миналата година на повечето наблюдавани храни

12:01 | 03.06.13 г.
Млечните и месните продукти продължават да поскъпват и през май

През май поскъпването на хранителните продукти забавят своя ръст, регистриран в първите месеци на годината, показва статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Спрямо миналата година обаче основни храни са значително по-скъпи.

Запазва се тенденцията, започнала от есента на миналата година, за ръст на цената на месото и млечните продукти. През май повишението на цената на месото е съответно от 18% за свинското от 11% за пилешкото месо на годишна база.

Свинското месо поскъпва и спрямо април – повишението обаче е в рамките на 2%. За пилешкото месо на месечна база е регистриран минимален спад от 0,2 на сто.

На годишна база, в рамките на 10-12% поскъпват маслото, сиренето и брашното. Най-значим обаче е ръстът на цената на зелените салати, които са с 44% по-скъпи отколкото преди година. Цената на пресните картофи се повишава с 40 на сто до 1,46 лева за килограм на едро.

Понижение на годишна база отбелязват цените на едва шест продукта, наблюдавани в статистиката на комисията. Най-значимо е то при цената на оранжерийните домати. На едро продуктът се търгува за 2,14 лева за килограм, което е с 24,1% по-евтино спрямо май 2012 година и с почти 20% спрямо април 2013 година.

С 10% по-ниска е цената на яйцата, а с почти 5% по-евтин е фасулът, отчитат още от ДКСБТ.

На месечна база статистиката отбелязва спад на цените на повечето наблюдавани хранителни продукти. Най-явно е то по отношение на плодовете и зеленчуците. Единственото изключение са ябълките, чиято цена за месец е скочила с почти 20 на сто. На едро търговията се извършва при 1,34 лева за килограм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още