IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 юни

07:30 | 03.06.13 г.
Преглед на печата за 3 юни

Технологична седморка в Божурище

в. Капитал Daily

Малките и средните предприятия са толкова многобройни и разнопосочни, че образът им е мъгляв. Има една част обаче, която произвежда, и то разработва собствени идеи. Точно за такава група от седем български фирми с планове за нови инвестиции и продукти за глобалните пазари ще ви разкажем тук. Освен че са местни и експортно ориентирани, общото между тях е, че са избрали за своето разрастване Икономическата зона София – Божурище. За проектите си те получиха през седмицата сертификати клас Б от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

И седемте дружества попадат във високотехнологични сектори - от лазерни технологии, през оптични устройства и термовизьори до промишлени автоматизирани системи и медицинско оборудване. Продукцията им е основно за износ, като повечето от тях правят над 80% от продажбите си в чужбина. Общата стойност на седемте инвестиции е 10.63 млн. лв., а изпълнението им ще създаде 56 нови работни места.

Бюджетни неволи

в. Капитал Daily

Нещо в бюджета не върви и това са приходите. Твърдението, с което се спекулираше от самото начало на годината, се превърна в официална правителствена позиция от края на миналата седмица. В първите си публични изяви след встъпването в длъжност премиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов обясниха, че има риск държавата да събере с 1 млрд. лв. по-малко приходи от планираните за годината.

Ако това опасение се потвърди, прогнозираният за тази година дефицит от 1.1 млрд. лв. почти ще се удвои. Двата по-големи проблема са, че икономиката се намира в незадоволително състояние и че приходната администрация има пропуски в работата си.

Правят ревизия на водните проекти

в. Стандарт

Проектите във водния сектор, които ще се финансират по Оперативна програма "Околна среда", ще се ревизират. Целта е да се провери каква част от тях действително ще могат да бъдат осъществени. Това стана ясно от изказването на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова пред "Фокус".

Тя обясни, че по програмата има свръхдоговорени проекти. "Тоест, ако програмата е 100%, във водния сектор специално има договорени проекти за 150%", каза Михайлова. Според нея по този начин, от една страна, се гарантира усвояването на средствата, но, от друга, се поставят под въпрос някои проекти. Възможно е парите за тях да не стигнат и трябва да се реши какво ще се случи с тях.

Строители искат нов закон за обществените поръчки

в. Новинар

Нов закон за обществените поръчки предлагат от Камарата на строители в България. Това заяви председателят на камарата Светослав Глосов, цитиран от Дарик. Сред акцентите, които предлагат от бранша, е да се върнат външните експерти в тръжните комисии, както и въвеждането на електронното възлагане на обществените поръчки.

Глосов коментира, че по този начин ще се гарантира публичност и прозрачност на обществените поръчки не само, когато се възлагат, но и в различните етапи от изпълнението им.

Отново продават плажа в Пазарджик

в. Новинар

Общинските съветници в Пазарджик отново обявиха за продан градския плаж „Империя”. Те одобриха процедурата за приватизация на плувния комплекс, след като Върховният административен съд отмени първата продажба с мотива, че не е спазена законовата процедура за сделката.

Местният парламент бе пуснал плажа за продажба по Закона за общинската собственост, а магистратите настояха това да стане по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

80 000 българи остават без работа в края на годината

в. Сега

Десетки хиляди българи ще останат без работа точно преди най-тежките за заетостта зимни месеци, а за осигуряване на нова субсидирана заетост не са оставени никакви буфери в бюджета. За това предупреди вчера социалният министър Хасан Адемов пред БНР.

Причината за заложената бомба със закъснител на пазара на труда е, че най-много договори за временна заетост са сключвани през втората половина на 2012 г. и в началото на тази, а продължителността им е между 6 и 12 месеца. "Само че оттук нататък пари за тези хора няма и няма как да бъдат наети", казва социалният министър Хасан Адемов.

Само половината магистрала "Марица" е готова 3 месеца преди крайния срок

в. Сега

3 месеца преди да изтече крайният срок за строителството на лот 2 на магистрала "Марица", техническото изпълнение на отсечката е едва около 50%, съобщиха пред "Сега" от пътната агенция. Така сценарият с лот 4 на "Тракия", чието завършване бе отлагано два пъти, е на път да се повтори и при тази магистрала. И двата проблемни участъка се строят от обединения, в които водещ партньор е "ПСТ Холдинг".

При лот 2 на "Марица" холдингът работи заедно с австрийската фирма ПООР БАУ ГМБХ в обединение "Марица хайуей". "ПСТ Холдинг" се свързваше с бизнесмена Васил Божков, но наскоро бе продаден на офшорната компания "Галиано Уърлдуайд Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови.

Министър Папазов ще решава за "контраудар" срещу турските превозвачи

в. Сега

България да прилага към турските превозвачи същите рестрикции, на каквито са подложени българските, са поискали от новия транспортен министър Данаил Папазов всички големи браншови организации у нас. Това съобщи Евгени Иванов, директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Не е ясно обаче как ще реагира министърът, тъй като той вече посочи, че българските превозвачи до голяма степен са си виновни за проблемите си с южната съседка.

Въпреки че преди дни три от четирите основни искания на българските транспортни компании бяха приети, от бранша подозират, че рестрикциите няма да спрат. "Анкара е поставена под огромен натиск от Съюза на турските превозвачи, които настояват турското правителство да измести чрез дискриминационни мерки българските превозвачи от пазара", коментира Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още