IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте производството на бензини на месечна база през април

Наблюденията на НСИ показват разнопосочни тенденции на месечна и годишна база за производството и доставките на повечето енергийни продукти

12:03 | 30.05.13 г.
Расте производството на бензини на месечна база през април

С над 50 на сто се повишава производството на безоловен бензин през април, сочат предварителните данни от прегледа на Националния статистически институт (НСИ) върху производството и доставките на енергийни продукти.

Според анализите през миналия месец в страната са били произведени 157 хил. тона безоловен бензин, което е ръст от почти 54% на месечна база и от 8,3% спрямо миналия април.

На месечна база се увеличава и производството на дизелово гориво – с 40,3% до 195 хил. тона. На годишна база обаче производството на дизелово гориво се свива с 5,3 на сто.

През април се наблюдава още намаляване на производството на електричество (и на месечна и на годишна база). Предварителните данни сочат, че миналия месец в страната са произведени 3,1 хил. гигаватчаса, което е спад от 16,8% спрямо март и с 12,8% спрямо миналия април.

Разнопосочно е движението по отношение на производството на твърди горива – на годишна база има спад от над 30 на сто, но на месечна увеличението е в рамките на 22,7% до 1,5 млн. тона. През април в страната са произведени и 24 млн. стандартни куб. метра природен газ. Измененията са в посока надолу - в рамките на 7,7% на месечна база.

Доставки на енергийни продукти

През април има ръст и по отношение на доставките на бензини – на месечна база доставките на дизелово гориво записват ръст от почти 65% до 178 хил. тона. Това количество е с близо ¼ повече спрямо април 2012 година.
Предварителните данни на НСИ показват още годишно увеличение на доставките на безоловен бензин – с 23,3% до 37 хил. тона. Спрямо март обаче има намаление от малко под 10 на сто.

През април в страната са доставени 234 млн. стандартни куб. метра природен газ или понижение от 28% спрямо март и ръст от 10% спрямо април 2012 година.

Разнопосочно е движението и по отношение на доставките на електроенергия – на месечна база има спад от 16,7% до 2,7 гигаватчаса. Това обаче е с 6,5% повече спрямо същия месец на миналата година, сочат предварителните данни на статистиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още