IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се решенията на ДКЕВР да се взимат на открити заседания

Готова е и новата методика за ценообразуването, която също ще бъде заложена в Закона за енергетиката

17:14 | 28.05.13 г. 1
Предлага се решенията на ДКЕВР да се взимат на открити заседания

Решенията Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да се взимат публично и да няма закрити заседания, освен в случаите, когато се обсъжда конфиденциална информация. Това гласят част от предложенията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за промени в Закона за енергетиката.

Промените се основават и на заключенията от международния одит на енергетиката, според които е нужна повече прозрачност и по-голяма свобода за регулатора, обясни регионалният министър и вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева.

Тя коментира, че в докладите на Световната банка и Европейската комисия е имало и част, засягаща експертносттта на регулатора и затова предложението е било разделянето на ДКЕВР – едната част да се занимава с проблемите на водния сектор, а другата – с енергетиката.

Предложението на МИЕТ обаче е създаването на две подкомисии като така ще бъде спестен финансов и административен ресурс.

В предложенията е записана и промяна в избора на членове на ДКЕВР. Идеята се дискутира от средата на февруари и тя предвижда изборът на членове на регулатора да става от Народното събрание. Промяната тук е с какво мнозинство – според първоначалните намерения това трябваше да стане с 2/3 от гласовете на народните представители. В сегашния си вид обаче предложението предвижда изборът да става с обикновено мнозинство. „Самото правителство се избира с обикновено мнозинство“, обясни мотивите си Захариева.

Номинации за членове на комисията ще могат да издигат не само парламентарните групи, но и представителите на неправителствени организации.

Тази промяна ще доведе до по-голяма независимост на членовете на регулатора.

В докладите на ЕК и Световната банка е обърнато внимание на финансовата независимост на ДКЕВР и по-точно липсата й, отбеляза още регионалният министър. Според предложените промени в законодателството бюджета на регулатора трябва да бъде предлаган от самия орган и одобряван без коментари от правителството. Единствено Народното събрание трябва да има право на промени.

МИЕТ и ДКЕВР са изготвили и нова методика за ценообразуването, която ще залегне в Закона за енергетиката. Екатерина Захариева обаче отказа да даде повече подробности за нея, с мотива, че тя ще бъде представена на съвместно заседание на двете ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Всяко закрито заседание на ДКЕВР е престъпление срещу народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още