IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочават се негативните настроения в промишлеността и строителството

Отчита се подобрение на бизнес климата в търговията на дребно и услугите, но индексът на бизнес климата като цяло задълбочава спада

13:03 | 28.05.13 г. 1
Задълбочават се негативните настроения в промишлеността и строителството

Песимистичните настроения на мениджърите от промишлеността и строителния сектор засилват негативното си влияние върху общия бизнес климат, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). През май общият показател на бизнес климата се понижава с 1,1 пункта на месечна база, след като през април отбеляза спад от 0,6 пункта.

Бизнес климатът в промишлеността отбелязва месечен спад от 4,4 пункта заради влошените оценки на мениджърите за настоящото състояние на предприятията. Отчетено е намаление на осигуреността на производството с поръчки, по-песимистични са и очакванията за следващите 3 месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от промишлените предприемачи като пречка за развитието на бизнеса в отрасъла. Що се отнася до цените, мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите 3 месеца.

Бизнес климатът в строителството отбелязва спад от 1,9 пункта през май спрямо април. Предприемачите отчитат, че строителната активност се подобрява в сравнение с предходния месец, а за следващите 3 месеца очакванията са да няма промени.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да е несигурната икономическа среда. На заден план остават трудностите, свързани с финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Бизнес климатът в търговията на дребно е нараснал с 3,4 пункта през май спрямо април. Търговците са с по-оптимистични очаквания за продажбите и поръчките към доставчиците, но остават притеснени от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. Отчита се засилване на натиска върху тях и от по-голямата конкуренция.

С 1,9 пункта е нараснал индексът на бизнес климата в сектора на услугите. Мениджърите на предприятията от сектора са подобрили оценките си за сегашната ситуация, но остават предпазливи в прогнозите си за следващите 3 месеца.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
Ми ГЕРБ се постараха това да се случи. Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още