IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Тази нощ е бил отстранен дефект в нерадиоактивния контур на блока

11:03 | 28.05.13 г.
Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на ядрената централа. Изключването е било извършено в 1:50 часа тази сутрин и е съгласувано с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

След отстраняването на дефект на заваръчно съединение на линия към датчик за налягане в машинната зала - втори нерадиоактивен контур, блокът отново е присъединен в системата. Това е станало няколко минути преди 9 часа тази сутрин. 

При извършването на ремонта мощността на реактора е била намалена до 40%. Случаят няма отношение към радиационната безопасност, успокояват от централата и допълват, че няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района. 

Припомняме ви, че в началото на май петият блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за годишния си планов ремонт. Реакторът ще бъде зареден със свежо ядрено гориво, ще бъде направена и профилактика на системите, обясниха от централата. Очакванията са блокът отново да бъде присъединен към енергийната система към средата на юни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още