IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Глас народен": Ще сме коректив с градивна критика на новото правителство

Политическата формация на Светльо Витков поиска повече икономическа свобода, децентрализация и пълна реформа на администрацията

12:27 | 27.05.13 г.
"Глас народен": Ще сме коректив с градивна критика на новото правителство

Ние ще наблюдаваме и ще сме коректив с градивна критика, заяви Светослав Витков, лидер на “Глас народен“. Той пожела успех на евентуалния кабинет на Пламен Орешарски на среща в парламента. 

Днес левицата провежда разговори и с извънпарламентарните партии по приоритетите на програмния кабинет, който ще бъде гласуван най-вероятно утре. Вратите на бъдещия Министерски съвет ще бъдат отворени винаги за консултации, заяви Орешарски. Той допълни, че си дава сметка, че “Глас народен“ е опозиционните формации и допълни, че ще разчита на критичност, но не безпринципна.

Нашата програма е гласът на улицата, обясни Витков. Той поиска да чуе повече за вижданията на бъдещия кабинет за образованието. От формацията обясниха, че именно това е техният приоритет.

Според представители на партията “Глас народен“ имали много ясна програма за образованието, която били готови “много яростно да отстояват“.

Какъв процент от бюджета ще сложите за образование, попитаха от формацията. Те допълниха, че вече от 13 години у нас битувала „идиотската“ представа, че реформа се правела само с пари. " Аз мисля, че образованието трябва да го доближим до практиката", обяви номинираният за премиер от левицата, като допълни , че това се отнася в най-голяма степен за горните класове.

Според Орешарски самият учебен процес също се нуждае от приближаване към практиката. Ние трябва да започнем от първи клас, дори от детската градина, и да променим целия учебен процес, заяви Орешарски. По негови думи обаче това трябва да стане с подходящи кадри, а не с ежегодно сменяне на учебниците. Аз имам обща визия и ще искам от образователното министерство да се обърнат към потребностите на обучаваните, така и към обучаващите, заяви Орешарски.

"Темата образование е приоритет и за БСП", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него само програмен кабинет, който залага на голяма прозрачност и диалог, може да извади страната ни от сегашното й състояние.
По негови думи кабинетът на Орешарски ще остане отворен за предложения и след евентуалното му встъпване в длъжност.

Станишев беше категоричен, че трябва да се окаже помощ на семействата, особено на първокласниците, за да могат те да започнат пътя си в училище по един достоен начин. По думите му цялостна реформа ще може да се прави от следващата година и всичко това трябва да се прави при широк диалог.

Той сложи акцент върху промяната на финансиране на училищата и да се намери баланс между отпускането на средства за по-малките и по-големи училища. Станишев подчерта, че приоритет за левицата ще бъде публичното образованието и отново се обяви против бюджетното финансиране на частните образователни институции.

От “Глас народен“ поискаха и смели крачки – икономическа свобода, децентрализация и пълна реформа на държавната администрация чрез делегиране на правомощията й на общините. От формацията на Светльо Витков настояха за закон за банките и закон за лустрацията, който да завърши прехода.

Номинираният за премиер обясни, че е в програмата му са залегнали много мерки за насърчаване на бизнеса. От думите на Орешарски обаче стана ясно, че в плана му няма идея за абдикация на държавата от някои от задълженията, а по-скоро правителството ще работи за подобряване административните услуги и тяхната достъпност.

Станишев от своя страна открито не се съгласи с идеята за оттегляне на държавата. По негови думи държавата през последните години е отсъствала. Лидерът на левицата очерта ролята й с “планираща функция.“ По думите на лидера на БСП трябва да се направи цялостен преглед на антимонополното законодателство. Той се обяви за здрав и прозрачен контрол с гражданско участие на естествените монополи и разбиване на изкуствено създадените монополи.

Моята политическа сила не подкрепя тази идея, категоричен бе Станишев по повод за закона за лустрацията.  Орешарски започна и тази среща с представяне на мерките, които смята да вземе бъдещето.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още