IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Трябват проекти за 500 млн. лева до август

Служебният регионален министър призова за ускоряване на работата по европейските програми, за да не губим средства

08:25 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Захариева: Трябват проекти за 500 млн. лева до август

До август общините, министерствата и всички евентуални бенефициенти трябва да подадат проекти на стойност 500 млн. лева по ОП „Регионално развитие”, призова служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред БНТ. Така проектите ще бъдат проверени и ще могат да бъдат одобрени, а европейските средства – да не бъдат загубени, допълни тя.

Именно в опит да бъдат усвоени средства от европейските програми регионалното министерство предлага Северната тангента на София да бъде изпълнена със средства на ЕС. Анализът на Агенция „Пътна инфраструктура” показа, че този проект е най-напреднал и отговаря на условията за европейско финансиране. Пътят е важен – той прави връзката между магистралите „Хемус” и „Люлин”, допълни още Захариева.

Сред проектите, които могат да бъдат ускорени сега, са и за подобряване на енергийната ефективност, припомни тя.

Служебният регионален министър посочи и някои приоритетни проекти, които ще бъдат включени в европейските програми през следващия програмен период. Сред тях са магистрала „Хемус”, както и третият лот на „Струма”. Захариева посочи, че този лот е много важен, тъй като ако не бъде изпълнен навреме, средствата за първи, втори и четвърти лот на „Струма” ще трябва да бъдат възстановени на ЕС.

Приоритети в новата програма за регионално развитие ще бъдат още тунелът под Шипка, както и скоростният път Видин – Ботевград, който ще стане актуален с откриването на „Дунав мост”2.

Захариева успокои притесненията, че изпълнението на последните отсечки от „Тракия” може да бъде с по-лошо качество заради бързането да бъдат завършени в срок. Според нея контролът, който упражнява АПИ е достатъчна гаранция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още