IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът "Орешарски" ясен в понеделник

Експертността е основният принцип при съставянето на правителството, категоричен е бъдещият премиер

09:39 | 26.05.13 г. 15
<p>
	Пламен Орешарски, снимка: БТА</p>

Пламен Орешарски, снимка: БТА

В понеделник номинираният от Коалиция за България за премиер на страната Пламен Орешарски ще бъде напълно готов със състава на евентуалния кабинет. Това заяви самият бивш финансов министър в ефира на TV7 като уточни, че експертността е основният критерии, по който се съставя бъдещото правителство.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие първия проучвателен мандат за съставяне на правителство и го върна само минути по-късно. Същия ден следобед държавният глава Росен Плевнелиев връчи втория на Пламен Орешарски. От левицата се надяват кабинетът да бъде гласуван в началото на следващата седмица, като най-вероятно това ще стане на извънредно парламентарно заседание във вторник.

Орешарски беше категоричен, че в него няма да има нито едно име, които не е експерт в съответната област, за която ще отговоря.

Опитвах се така да подхождам – представям си какво ще е необходимо в сектора, каза още Орешарски.
Ексфинансовият министър от правителството на Сергей Станишев допълни, че не разчита толкова на подкрепата на различни партии, а по-скоро се надява, че че имената на съответните министри ще раждат доверие сред хората и различните неправителствени сектори.

Вчера от пресцентъра на БСП съобщиха, че в централата на БСП на ул. „Позитано” 20 се е провела работна среща между експерти от Коалиция за България и ДПС по покана на номинирания за премиер Орешарски.

На нея са били обсъдени аспекти от програмните му приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 г.

"Много бих се радвал, ако икономическата платформа, която ще се опитаме да реализираме с екипа, доведе до обръщане на тенденциите, възстановяване на държавността, насърчаване на икономическото развитие и повече социална справедливост в обществото", допълни Орешарски.

По негови думи една цел може да се постигне и с по-леви, и с по-десни инструменти, но при определени условия е важен прагматичният подход.

По думите на номинирания за премиер има нагласа да се преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места.

Той обаче беше категоричен, че не става дума за кардинална промяна, която да върне дима навсякъде.

„Аз лично пуша, за съжаление, но това не предопределя моето решение”, каза Орешарски. По негови думи финалното решение щяло да се вземе от парламента. Според Орешарски вариантът е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и пушачите, и непушачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Ми как да е:) честно предпочитам Божков пред Пашата и ДС и пред крадец на коли и производител на амфети. Иначе-нищо ново под слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ДА НИ Е ЧЕСТИТО ПРАВИТЕЛСТВО ПОДКРЕПЕНО ОТ 217 ГЛАСА!!!Защото БОКО заяви:1. Радвам се, че от това, което чувам, Орешарски засега стриктно спазва нашата програма. (БРАВО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НЯМА!)2. Позорно е Българското правителство да е подкрепено от ултра-националисти (БРАВО И НАЦИОНАЛИСТИЧНИ ПРОБЛЕМИ НЯМА!))МЕЖДУ ТРИТЕ ОЛИГАРХИЧНИ ПАРТИИ НЯМА НИТО ПРОГРАМНИ, НИТО СИДЕРОВИ ВЪЛНЕНИЯ"И- ГРАБЕЖИТЕ МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ, НО СЪС СМЕНЕНА ВЪЛЧА КОЖА И СЪЩИЯ ВЪЛЧИ НРАВ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
scrooge mcduck*
преди 11 години
сигнал със съмнение за пране на пари има в Държавната агенция за национална сигурност. Сред съдружниците на Пламен Орешарски е Георги Агафонов. Орешарски е свързан, чрез съдружие във фирмата Тръстинвест с този човек.Георги Агафонов е бивш агент на ДС,с псевдоним Здравков, работил за Трето управление на ДС Георги Агафонов е бивш агент на ДС, с псевдоним Здравков, работил за Трето управление на ДС, съдружник на Илия Павлов.Братът на Пламен Орешарски, Милети, бивш директор на Софийския затвор също е бивш агент на Държавна сигурност -бил е резидент с псевдоним Заимов" към МВР-ДС в Кюстендил. А сега черешката на тортата: Пламен Орешарски е сред най-близките креатури на Васил Божков-Черепа. Връзките на Орешарски с Божко се появиха още през 2003 г., когато той като кандидат за кмет на София от СДС.qhqhqhqh kak e????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
scrooge mcduck*
преди 11 години
В Нова България АД Пламен Орешарски е бил съдружник с Максим Димов известен като ковчежникът на царя. Максим Димов е бивш депутат от ДПС, после от НДСВ, той е изключително близък с бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев от кръга Монтерей. Двамата са съдружници във фирмите Агромак, Рубин турс, Бета Виктория и Българско дружество за управление.В последната фирма съдружник е и Димо Кръстинов, който заедно с Чернев посредничат при сделки с оръжие чрез фирмата си Елмаз 24, в която и Максим Димов известно време е бил член на съвета на директорите. Та с този Максим Димов Пламен Орешарски е съдружник. Днес Максим Димов е представител на руски капитали в едно доста влиятелно дружество в сферата на енергетиката. Руснефтехим България е дружеството, придобило сериозен дял в Енергони.В ръководство на Руснефтехим България е друг голям акционер в Енергони, Максим Димов, който притежава малко над 10% чрез "МакКап. Преди две години срещу Енергони АД е подаден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Това не го виждам да стане. Няма да гласуват данък против себе си. Нали знаеш, инвеститори, "свещенни крави" ...По добре е да се напечатат малко пари. Една здравословна инфлация ще раздвижи малко икономиката. В момента стагфлацията доубива това което е останало и все още мърда. На дневен ред са и още много мерки покрай това. Майната и на финансовата стабилност. То магарето тъкмо се научи да не яде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Веско много дълъг е периода от една година. Хората искат решителни промени до няколко месеца. Обстановката е много напрегната. Няма го традиционното: първата година очакване, втората година - разочарование, третата година-не искаш да чуеш за тях и ти идва да си строшиш телевизора, и четвъртата година с отвращение да се огледаш за нов избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Г-н Орешарски ще има има картбланш от около година. Ако успее да извърши поне част от планираните реформи дотогава, ще спечели изцяло моята подкрепа. Сега е важното да се започне работа възможно най-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
eboyanov
преди 11 години
педерастлъкът отново ще прогресира, кога някой ще разгледа сделките на СтаниГей станишев със Сименс, заа да се разбере как той стана лидер на евроцоциалистите?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
scrooge mcduck*
преди 11 години
Мръсни червени *** ето на за кого сте гласували.Пълни ***.http://news.ibox.bg/news/id_1420926304http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/18/677596_stanishev_krizata_doide_no_pak_shte_sme_otlichnici/http://***.dnes.bg/politika/2009/02/18/i-stanishev-useti-krizata-pyk-i-prizna-niama-kak-da-ni-podmine.66153http://***.temanews.com/index.php?p=tema&iid=552&aid=13415Мандатът на вашето правителство е на приключване. В какво състояние оставяте държавата?- Моментът определено е критичен за развитието на страната. България е малка и отворена икономика, не е възможно тази безпрецедентна икономическа криза да не й се отрази. Категоричен съм обаче, че на фона на глобалните сътресения в други държави страната ни стои стабилно. Другото са политически или още по-лошо - спекулации с цел бързи печалби.ахахахахха Ей сега ще видите геноцид за пореден път.А които е гласувал за БСП,АТАКА,ДПС да се самозапали и извини на другите,че съществува. Червени кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още