IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 май

08:01 | 24.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 24 май

Токът за бедни сваля 2,62 лв. от сметката
В. „Стандарт”

С 2,62 лв. по-малка ще бъде сметката ни за ток, ако парламентът и ДКЕВР въведат две различни тарифи, показват сметките. Червените депутати смятат да предложат промени в Закона за енергетиката, с които първите 75 киловатчаса през деня и първите 100 през нощта да бъдат на по-ниска цена. Отстъпката обаче може да важи само за един имот без значение колко електромера има. Така домакинствата няма да могат да хитруват, да разделят жилището си на няколко абонати и да плащат само на ниската тарифа. Идеята на червените депутати е тези количества ток да бъдат с до 10% по-ниска цена от сегашните тарифи на ЕРП-тата. В момента, абонатите на ЧЕЗ, които ползват на месец 75 киловатчаса ток през деня и още 100 през нощта, плащат точно 26,21 лв.

Свинете и овцете са на изчезване
В. „Стандарт”

Българските свине са на изчезване. Броят им е намалял от 4 млн. до 650 хил. за последните 20-ина години. Това съобщи земеделският министър проф. Иван Станков, като представи стратегия за развитие на българското земеделие. Близо десет пъти по-малко са овцете, намалението при козите, кравите и биволите също е много сериозно, отчита научният и бизнес съвет към министъра. В същото време половината от държавните мери и пасища са дадени на хора, които нямат животни, каза проф. Станков.

ДАНС призна за теч на вътрешна информация
В. „Сега”

Течът на информация от ДАНС струваше поста на зам.-директора на службата Димитър Йорданов. Той я подаде в четвъртък, а премиерът Марин Райков му я прие. Йорданов е поел морална отговорност за изтичането от ДАНС на информация от разследването на намерените годни и неохранявани бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд. Когато обяви официално какво е намерено, Цацаров обяви, че е разклатено доверието му в ДАНС, тъй като до медиите беше разпратен анонимен сигнал, подписан от "достойни прокурори".

КС образува три дела по искането на ГЕРБ за касиране на вота
В. „Сега”

Конституционният съд образува вчера три дела по трите искания на депутатите от ГЕРБ за касиране на изборите. Първото от тях е за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-рото НС. По него докладчик е шефът на 12-членния съд Димитър Токушев. Аргументите на ГЕРБ по това искане е, че има опорочаване на вота заради агитация в предизборния и изборен ден. Има и второ дело за цялостно касиране с докладчик Пламен Киров. Тук депутатите сочат многобройни и съществени нарушения на изборния процес, лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, недостатъци на изборните книжа. Третото дело оспорва законността на вота в секциите в Турция. Негов докладчик е Благовест Пунев.

Изтривалки под наем заляха българския пазар
В. „Новинар”

Нова услуга за изтривалки под наем набира все по-голяма популярност в страната ни. Услугата е широко разпространена в страни като Финландия, Естония, Русия, Унгария, Румъния, Латвия, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Полша и Украйна, като в момента набира скорост и в България, показа проверка на "Новинар". Услугата включва всичко свързано с осигуряването, прането и поддръжката, качествения контрол и поправки, доставка и разпространение, редовните подмени, съхранението, и рециклиране на изтривалките. Не липсват и фирми, които предлагат и безплатно 7-дневно тестване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още