IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците с 388 млн. лв. дългове за първото тримесечие

Най-задлъжнели са университетските болници в Пловдив и във Варна, както и "Пирогов" и "Александровска" в столицата

12:06 | 23.05.13 г.
Болниците с 388 млн. лв. дългове за първото тримесечие

Общият размер на дълговете на държавните и общинските болници, които са 176 в цялата страна към края на март е 388 млн. лв., като от тях просрочените задължения са за 86,8 млн. лв.

Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров пред народните представители в парламента по време на изслушване в пленарната зала за състоянието на лечебните заведения и за цените на лекарствата.

Най-големи са дълговете на университетските болници в Пловдив и във Варна, както и "Пирогов" и "Александровска" в София. "Отличници" при държавните лечебни заведения с повече от 50 на сто държавно участие са тези в Смолян и Кюстендил, най-много дългове имали обединената болница Стара Загора и окръжните в Пловдив и в Бургас.

Всички 109 общински болници в страната имат 65 млн. лв. дългове, от които просрочени са 32 милиона лв. С най-много дългове са Пета градска болница в София и белодробната болница в Пловдив.

Сред общинските лечебни заведения най-задлъжняла е Пета градска болница в София.

„Добре е в следващия парламент да се обсъдят ситуациите, в които общината иска да закрие болницата заради натрупани дългове, но отговорността за здравните грижи се носи от здравния министър. Добре би било в този парламент да се постави въпросът добра ли е формулата търговски дружества или общински и държавни. Болниците трябва да бъдат вкарани в един общ организъм, който да бъде контролиран”, заяви проф. Николай Петров.

Бюджетът на МЗ за болниците за 2013 година е общо 72 милиона лева, напомни здравният служебен министър и направи разбивка по пера. Сред най-сериозните е перото за доставката на лекарства и продукти за лечение на СПИН - министерството плаща около 12 млн. лв. Големи са разходите на ведомството и за трансфери към НЗОК за здравно неосигурени пациенти, за туберкулоза, за радиоактивни лекарства, за трансплантация на стволови клетки и други.

Общо 100 милиона лева са трансферите към НЗОК, подчерта здравният министър.

По повод поредния скандал с недостига на онколекарства здравният министър подчерта, че Министерството на здравеопазването не осъществява контрол за тези продукти в лечебните заведения. Лекарствата за онкоболни се финансират от НЗОК, след като болниците провеждат търгове за медикаментите.

Необходими са законодателни мерки за бордовете на директори на болниците

"Доброто управление на една болница до голяма степен зависи от бордовете на директорите. Тази тема трябва да се обсъди и да се предвидят законодателни мерки, които да лимитират състава на тези бордове", каза още здравният министър проф. Николай Петров.

Той обясни, че в момента има бордове, които не са сменяни с години. Трябва да се помисли каква да е тяхната численост и какви представители да бъдат включени в тях, каза министърът. „Добра е идеята за въвеждане на стандарти за управление на болниците. Друг е въпросът къде са контролните механизми, с които да се отчете дали е добро дадено управление на болница или не”, заяви министърът.

Според него системата на поява, регистрация и излизане на пазара на всяка нова болница също трябва да подлежи на контрол. Това е тежък въпрос, който Народното събрание трябва да реши, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още