IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансови са основните причини пенсионерите у нас да продължават да работят

Основна част от заетите пенсионери работят в сектора на услугите, показват наблюденията на НСИ

12:52 | 22.05.13 г. 5
Финансови са основните причини пенсионерите у нас да продължават да работят

Почти 12% от пенсионерите у нас, или малко над 93 хил. души продължават да работят, като за 87% от тях причините са финансови, показа наблюдение на Националния статистически институт за лицата на възраст между 50 и 69-годишна възраст.

Сред останалите причини да останат на работа са посочени още удовлетворение от извършваната дейност, както и възможност за социални контакти.

Данните показват, че над 76% от пенсионерите продължават да работят като наети лица, а почти 24 на сто са самостоятелно заети. Основната част (60,4%) са заети в сферата на услугите, показа още статистиката.

Физически неактивните хора, т.е тези, които не работят и не търсят работа, на възраст между 50 и 69 години и получаващи някакъв вид пенсия, са общо 697 хил. души. 80% от тях са напуснали трудовия пазар, след като са придобили право за пенсиониране. За останалите причините са различни като недобро здравословно състояние, невъзможност за намиране на работа или семейни ангажименти.

Хората между 50 и 69-годишна възраст, които не получат пенсия, са над 758 хил. души. Заети са 85% от тях. Без работа са около 7 на сто от хората в тази възрастова група. Останалите са икономически неактивни лица, допълват от НСИ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
primo
преди 11 години
точно толкова ги изчислих и аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Да се повиши пенсионната възраст на ушевите и военните, а тези, които вече вземат пенсии но и работят - да избират - едното или другото. Освен това униформените да започнат и да се осигуряват - крайно време е - те не са нищо повече от истински работещите хора. С какво едно прасе, което 20 години само е дремало в патрулката, заслужава да вземе висока пенсия и торба пари на 45-46 години?Да се спрат пожизнените помощи на т.нар. "трайно безработни" (***) - които сега реално се пенсионират на 18 без нито ден работа - само подобно спиране ще даде възможност пенсиите на ВСИЧКИ пенсионери дас е повишат със 130 лв. Да бъдат пратени тия гъгниви търтеи да работят, вместо да мързелуват, крадат и да се размножават цял живот. Работа в селското стопанство и строежът на пътища има за двойно повече хора, отколкото е цялата им популация.Само че кой политик има топки - да каже на *** че ще трябва да работи - и на Ушев - че ще трябва да си доработва още 10 години като селски пъдар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Има и такива - 0,000001% от работещите пенсионери ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
primo
преди 11 години
гениално откритие! аз си мислих чи просто не им се седи в къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Песнионерите получават ниски пенсии (донякъде) защото в социалната система не влизат достатъчно приходи. В системата не влизат достатъчно приходи, защото измежду хората в трудоспособна възраст има висока безработица - а 93 000 пенсионери заемат работни места.Затворен кръг - който управляващите нямат куражът да разкъсат.... а не е трудно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още