IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 май

07:45 | 22.05.13 г.
Преглед на печата за 22 май

Тежката общинска администрация пречи на инвестициите

в. Капитал Daily

Общините в България изискват различни документи за едни и същи услуги, разходите и времето за изпълнение варират в широк диапазон, а обслужването като цяло е непрозрачно. Макар че едва ли са изненадващи, тези констатации в публикувания за обществено обсъждане доклад на Световната банка ясно обобщават проблемите, с които бизнесът се сблъсква ежедневно при контактите си с общинската администрация.

Според авторите на документа въпреки желанието на правителството да проведе регулаторни и административни реформи темпът и резултатите от тях в последно време се забавят. Така страната прогресивно изостава в класацията Doing Business от 2007 г. насам и сега се нарежда на 66-о място след другите нови членки на Европейския съюз като Естония, Латвия, Литва и Словакия. В същото време административната тежест е една от най-важните бариери пред бизнеса и голяма пречка за инвестициите, се посочва в доклада.

Вдигат дефицита в хазната наесен

в. Стандарт

Максималният размер на бюджетния дефицит у нас може да бъде увеличен през есента с актуализация на бюджета за тази година. Такива опасения изказа номинираният за премиер от "Коалиция за България" Пламен Орешарски пред БНТ. По думите му, съществуват опасения, че през есента на тази година може да се стигне до актуализация "поне на разрешения дефицит от закона". "Има малка вероятност да се съберем в законния дефицит от 1,1 млрд. лева, тъй като за първите три месеца на настоящата година дефицитът в бюджета достигна 800 млн. лв.", посочи Орешарски.

Все пак той отбеляза, че с помощта на "вътрешни размествания" има шанс годината да бъде завършена по план. Зад предстоящите "вътрешни размествания" застана и бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, който беше избран за депутат от ГЕРБ. Той посочи, че няма да се стигне до актуализация на Закона за държавния бюджет.

БДЖ сви дълговете си с 9 млн. лв.

в. Стандарт

Дълговете на БДЖ през последните два месеца са намалели с 9 млн. лв. - от 716 на 707 млн. лв. Това обяви пред bTV министърът на транспорта Кристиан Кръстев, намеквайки, че последните кадрови промени в холдинга явно вече дават видим резултат. Ако Турция продължи да налага рестриктивни мерки и да бави българските превозвачи на границата, нашата страна ще отговори по реципрочен начин, заяви още министър Кръстев.

Забавят иновациите в Търговския регистър

в. Новинар

Иновациите, които трябва да облекчат бизнеса при използването на Търговския регистър, ще бъдат забавени. Предвиждаше се системата да се обнови до 17 август тази година и така фирмите да бъдат улеснени.

Това обаче няма да се случи в този срок, съобщи ръководителят на проекта за усъвършенстване на Търговския регистър Румяна Душкова. По думите й една от причините за забавянето е смяната на шефовете в Агенцията по вписванията, към която е Търговският регистър. Стойността на проекта е малко над 1,1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още