IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСП предлага Михаил Миков за председател на Народното събрание

Няма да подкрепим кандидат на ГЕРБ за поста, категоричен е лидерът на БСП Сергей Станишев

16:46 | 20.05.13 г. 4
<p>
	Снимка:<em> ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Социалистите ще предложат председател на 42-рото Народно събрание да стане Михаил Миков. Това потвърдиха за Dnes.bg неофициално от „Позитано“ 20.  До този момент за поста се спрягаха Янаки Стоилов и Мая Манолова. Днес делегатите на заседанието на НС на БСП трябва да изберат номинациите си за председател и зам.-председател на парламента.

Лидерът на левицата Сергей Станишев беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят председател на 42-рото Народно събрание от ГЕРБ. 

Номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски категорично отказа да назове имена на бъдещи членове на кабинета си днес. Той беше категоричен, че на днешното заседание на НС на БСП имена няма да се обсъждат, а делегатите ще се спрат само на програмата, с която "Коалиция за България" ще седне на масата за преговори с ДПС и "Атака". 

Станишев посочи като приоритет в първите дни на парламента създаване на комисия, която да даде отговор за съществуващите в енергетиката и цената на тока. Трябва да се промени методиката за формиране на цените и да се гарантира, че те няма да скачат непрекъснато, заяви Станишев, като засегна една от основните теми, които изкараха хората на улицата на протестите през февруари.


Той иска да се създаде и временна анкетна комисия за диалог с гражданското общество. По думите на Станишев подобна структура трябва да възстанови доверието, сринато от ГЕРБ в НС. Подобна комисия трябва според Станишев да се създаде и за разнищване на финансовото състояние на страната.

Днес номинираният за премиер Орешарски не изнесе много нови данни около програмата на т.нар. политико-експертен кабинет, лансиран от левицата. Той обясни, че ще бъде изградена програма на “три хоризонта“ - най-неотложни мерки, които ще се вземат в следващите няколко месеца; краткосрочни мерки – този период ще обхване времето до първия бюджетен период от следващата година; и средносрочен аспект на програмата, който ще се реализира в рамките на целия управленски мандат. 

Общото между всички тези мерки е стремежът ни да предложим нов модел за взаимодействие между държавата и бизнеса, отсече още номинираният за премиер. По думите на Орешарски трябва да се въведе практика на диалог между обществото, бизнеса и държавата. Като акценти в представените днес приоритети на евентуалното си управление той постави и възстановяването и укрепването на държавноста, както и анализ на настоящото финасово състояние на страната.

Орешарски открои и борбата с битовата и организираната престъпност. Според Орешарски трябва да се рационализира и администрацията и административните услуги, но без да се правят безразборни съкращения. 

По думите на ексфинансовия министър трябва да се работи и по облекчаване на достъпа до финансиране за малкия бизнес с помощта на еврофондовете. Според Орешарски има опасност да загубим много средства заради бавното усвояване.

Укрепването на аграрния сектор също беше застъпено като част от приоритетите на Орешарски. Той обясни, че този отрасъл е един от източниците на растеж и смекчаване на огромните проблеми с безработицата, която растяла заплашително.  Само преди няколко дни излязоха последните данни – 17.8%. Ако продължаваме така, ще са необходими допълнителни мерки, прогнозира Орешарски.

Няма никакво време за протакане, хората имат нужда от легитимен парламент. Парламент, който работи по проблемите на хората, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във встъпителното си слово на днешното заседание на НС на БСП.

Той се похвали, че Коалиция за България не е имала по-голяма парламентарна група от 1994 година насам. Станишев традиционно се спря на тежките проблеми в страната и поетите от левицата ангажименти. Този път той не си спести и уточнението, че знае колко са изтъркани думите. Той беше категоричен, че единственият начин да се изпълнят поетите пред български граждани ангажименти е ако се избере бързо правителство.

Лидерът на социалистите не спести и тежките си думи за ГЕРБ и предишното управление, като нарече поведението на партията на Бойко Борисов “безотговорно“.  Той беше категоричен, че нови предсрочни избори ще доведат до хаос – точно това целели и бившите управляващи.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Споко, ГЕРБ имат много сериозна подкрепа сред населението. Тия избори са менте и хората го знаят. Няма да са задълго там във властта. Лошо ще е обаче, ако успеят да си нацвъкат подготвените договорчета и да ни задлъжнят с някое и друго милиардче! Те си знаят, че на лъжата краката са къси и предполагам ще действат много бързо. Дано не успеят, че иначе не Бойко, а господ и светиите да ни сформират правителство все тая. Ще плащаме феодален данък на няколко фамилии *** десетки години напред. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ще решат проблема с цената на тока... ако ползваш до 75 кВ дневна и 100 нощна... Минеш ли обаче.. си мръсен капиталист и заслужаваш по-висока цена. Нищо, че вече се налага тока да го събират в буркани и да го тъпчат в мазето на Козлодуй...Егати пародията ще е този парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ама Станишев наистина си вярва, че е спечелил изборите и пропуска някак си ходовете на ББ, които могат да му разбият мечтите за програмното правителство. Аз така като гледам, не виждам как ще намалят тока, при положение, че искат рестарт на Белене, което ще доведе до допълнителни няколко стотин милиона за копаене на оня трап. А тези пари ще се вземат от НЕК, която пък ще ги натовари в сметките на хората за ток. Пародия. Но след като чух Михов миналата седмица да говори за рестарта на Белене, вече почвам да вярвам, че протестите през февруари са поръчка на Русия, заради референдума, който спря новия АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
jelenski
преди 11 години
България има нужда от програмно правителство, което да ни измъкне от безизходицата и мизерията, в която ни вкараха ГЕРБ! И това може да стане само с програмата на БСП и предприемане на реални действия за стабилизиране на положението в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още