IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не повече от 20 туроператори предлагат възможности за винен туризъм

Чрез винения туризъм ще бъде преоткрито културно-историческото ни наследство, смята председателят на Асоциацията на износителите на вино Галина Нифору

13:56 | 17.05.13 г.
Не повече от 20 туроператори предлагат възможности за винен туризъм

Не повече от 20 туристически компании предлагат възможности за практикуване на винен туризъм, коментира Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино у нас, по време на конференция, посветена на развитието на винения сектор.

Виненият туризъм дава възможност България да разгърне потенциала си и да покаже своите културно-исторически и природни забележителности, смята тя, цитирана от БТА. Нифору препоръча и самите изби да намерят начин да привлекат своите туристи, а общините – да разработят брошури с предложения за винени маршрути.

Виненият сектор е перспективен и трябва да се фокусираме върху него, смята и председателят на Българската търговско-промишшлена палата Цветан Симеонов, цитиран от агенция „Фокус“. Той обаче обърна внимание върху „страничните ефекти“, които се проявяват при българските вина в евтиния ценови клас. Обикновено става въпрос за утайки и мътно вино, както и остатъчни сулфити във виното.

В Италия, която е един от лидерите по производство на вино, дори и при най-евтините продукти, т.нар. странични ефекти, са рядкост. В България обаче това не е така и това не говори добре за сектора, смята Симеонов.

България обаче е номер едно по отношение на етикетите, сочат международни оценки, цитирани от Галина Нифору. Българските производители добавят откъси от известни литературни произведения и в това отношение сме първи в света, допълни тя.

Нифору съобщи и данни, показващи ръст на потреблението на вина в периода 2010 – 2011 година с 11 на сто. За миналата година данните все още не се обработени, но прогнозите са, че забраната за пушене е намалила потреблението в заведенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още