IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се оспорват изборни резултати?

Решението законни ли са изборите е на Конституционния съд, но срок за произнасяне няма, затова и жалбата не спира изпълнението на решението на ЦИК

15:12 | 16.05.13 г.
Как се оспорват изборни резултати?

Темата за касирането на изборите беше дискутирана още в деня на размисъл, когато гръмна скандалът с откритите 350 хил. бюлетини в складовите помещения на  печатница „Мултипринт“ в Костинброд.

Четири дни след изборите въпросът става още по-актуален след като лидерът на първата политическа сила в 42-то Народно събрание – Бойко Борисов, заяви, че ще оспори резултатите, а мотивът е именно ситуацията около откритите бюлетини. Ден по-рано такава заявка направи и Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Според партията резултатите им са умишлено намалени.

Процедурата за касиране на изборите е описана в Изборния кодекс, а решението за това трябва да вземе Конституционният съд. В чл. 264 от кодекса е записано, че участвалите в изборите партии и коалиции имат право да оспорят законността на резултатите в седемдневен срок от обявяването на решението с резултатите от страна на Централната избирателна комисия.

Това става чрез органите, посочени в чл. 150 от Конституцията, а именно - една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховният административен съд и главния прокурор. Сотир Цацаров вече заяви, че няма да се възползва от това свое право, защото не смята, че е имало нарушения на закона в деня за размисъл. 

В срок от 15 дни от обявяването на изборните резултати те трябва да изпратят мотивирано искане до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите.

Срок за решение от страна на Конституционния съд Изборният кодекс не постановява, но ако изборите бъдат обявени за незаконни, новите избори ще трябва да бъдат проведени най-късно до два месеца от решението.
Подадената жалба срещу изборния резултат няма да спре изпълнението на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още