IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: За седми път побеждаваме БСП на избори

За ГЕРБ властта не е самоцел, макар и да печели изборите, коментира министърът на транспорта в кабинета "Борисов"

10:39 | 13.05.13 г.
Московски: За седми път побеждаваме БСП на избори

"За седми път ги побеждаваме на изборите, те пак са победители" - така Ивайло Московски от ГЕРБ коментира изборните резултати пред "Нова телевизия". Бившият транспортен министър многократно каза, че властта не е самоцел за бившите управляващи.

Първоначалните резултати на базата на процент от протоколите показват, че в 42-то НС влизат четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака“, като предишните управляващи водят с 4 на сто пред левицата. Московски запази тона на партията на Бойко Борисов от снощи, като неколкократно подчерта, че партията му е първата, която се преизбира, след като е управлявала. Той категорично отказа да коментира вариантите за правителство с мотива, че неговата партия ще изчака официалните резултати. 

Единственото, което подчерта бе, че коалиция с БСП е невъзможна. По думите на ексминистъра левицата е заложила само на компромати и "са отвратили хората". 

Факт е обаче, че паднаха няколко мита през тези избори, смята бившият транспортен министър. Според него е паднал митът, че ГЕРБ иска на всяка цена властта, като и че Бойко Борисов е диктатор. "Падна митът, че ГЕРБ е съсипало в последните четири години държавата, тъй като хората ни подкрепиха, въпреки че управлявахме държавата с малцинство в парламента", заяви Московски.

Той не отговори на въпроса кога лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще направи изявление, а отново повтори, че се чакат официалните резултати.

Московски застъпи тезата, че следващият кабинет ще има нужда от широка обществена подкрепа. По негови думи какъвто и формат да е следващото правителство, без широка обществена подкрепа няма как този кабинет да е стабилен.

Правителството на безотговорността – така Московски определи лансираните идеи на останалите партии за програмно правителство. „Вярно е обаче, че управлението ни с правителство на малцинството в най-тежката финансова и икономическа криза изхаби партията и нейните членове”, призна Московски.

Засега той отхвърли възможността за коалиция с “Атака“, макар че предстоят консултации и разговори.
По негови думи програмата на националистите в голяма степен била неизпълнима и щели да пратят страната в изолация.

Московски застъпи за пореден път тезата, че протестите са били организирани от БСП и маргинални общности, след които "наркотрафиканти със заловени тонове наркотици". По думите на Московски протестиращите били маргинални.

По негови думи, въпреки усилията на тези маргинали и енергийната мафия, хората пак са избрали ГЕРБ, защото виждали какво е направило правителството на Бойко Борисов.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още