IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак сблъсък между граждани и органите на реда в столицата*

Граждани, протестиращи пред НДК, настояват изборите да бъдат обявени за нелегитимни

21:05 | 12.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Отново се стигна до сблъсък между протестиращи граждани в столицата и представители на органите на реда.  

Няколко десетки граждани се събраха на демонстрация с факли пред Националния дворец на културата (НДК) с искане изборите да бъдат обявени за нелегитимни, предаде БТА. Първоначално замисленият като мирен протест прерасна в сблъсък, а хората щурмуваха блокадата около НДК. 

Жандармерията подсили охраната пред НДК заради опитите на протестиращи да преместят огражденията, предаде БТА. Недоволните граждани хвърлят яйца и факли. Двама от тях са успели да преминат загражданията, но са задържани от жандармерията.

Протестиращите скандираха "България - Да, мафия - Не!” и "Мафия", а Янаки Ганчев от сдружение "Орлов мост - за промяна" поиска да бъде насрочен нов вот заради противоконституционни практики от днешните избори за нов парламент.

Със свирки, запалени факли и викове "Българийо, събуди се!" и "Българийо, промени се!" хората коментираха, че предсрочните избори са се оказали излишни и февруарските протести не са дали резултат, съобщи БНР.

Според протестиращите политиците не са чули исканията им. Очаква се нова вълна от протести в следващите дни, ако политиците не чуят исканията на хората.

В студиото на БНТ участници в предишните протести коментираха, че гневът на хората е справедлив и участниците в протестите не са лумпени. Според тях политиците са успели да разсеят протестите със свои “емисарчета”, но в момента страната се нуждае от спокойствие, въпреки че протестите са възникнали “обективно”.

По-рано лидерът на партия ГОРД-а България Слави Бинев обяви, че политическата сила ще иска касиране на изборите. От партията настояват да се проведе нов, честен вот.

Бинев посочи още, че в кампанията въобще не е станало дума за аргументи и политики, а се е говорело за купуване на гласове, мръсни сделки, печатане на бюлетини и подмяна на мнението на хората.

* Актуализирано към 21.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Абе какви граждани са това бе ...?!Аз видях единствено пияни *** и футболни фенове дошли да рандалират, защото някой им е дал 50-тина лева. Нещастници! Те щели да спасяват България ... ако така изглеждат спасителите на България, то направо да си сменяме паспортите!И се чудя няма ли най накрая полицията да си свърши работата както трябва. Тези хора нарушават обществения ред ... какъв е проблема малко да ги ступа и да ги прибере някои от тях с по една глоба от по 5000 лева. Да видим с тези 50 лв. дали ще си платят глобата от 5000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Абе какви граждани са това бе ...Аз видях единствено пи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Абе какви граждани са това бе ...Аз видях единствено пи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
miro_73
преди 11 години
На Слави Бинев ще му повярвам, когато го видя да лети с мен във втора класа по самолетите, а не да харчи моите и Вашите пари в първа класа с мадамите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още