IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават първите резултати от изборите?*

Четири партии влизат в парламента, но според резултатите трудно ще бъде съставено правителство. Партия "ГОРД" поиска касиране на изборите

20:22 | 12.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво означават първите резултати от изборите?*

Има огромна разлика между националистите в Европа и Волен Сидеров и Атака. Европа няма да позволи да влезе партия, която нарича чуждите компании колониалисти, смята Каролев. Преди 4 години Атака влязоха с други послания – антитурски, антиромски, сега влизат с друго послание – за чуждите колониалисти.

Прошко Прошков от "България за гражданите" благодаря на всички хора, които са гласували, без да бъдат купени. Не съм разочарован, факт е, че няма алтернативи, не са показани такива. Срещу "България на гражданите" няма нито една жалба, нито един проблем, предизвикан от тази партия.

"Формира се парламент, който е доста труден. За мен се формира многопартиен, двуполюсен парламент. Тези партии помежду си доста често са успявали да се разберат, дали задкулисно, дали предкулисно", заяви Прошков.

Най-важното е, че половината от хората отказват да участват в политиката, отбеляза още той и допълни, че виждаме, че има натиск, купуване на гласове, затова и качеството на политическия живот пада. Има достатъчно основание да се притесняваме за вота, категоричен беше той.

Историкът Божидар Димитров, коментира, че изглежда сме стигнали до ситуацията, в която беше България на 19 май 1934 г. Налице е пълно изчерпване на партийно-политическата система. "Може би за да заработи отново демократичната система, аз съм сигурен, че ако останем на същата система, ще имаме поредица от патови ситуации". Според Димитров редно е да се вземат радикални мерки, към които някои се отнасят с присмех – то е президентска република.

"Това няма да позволи да изпадаме в патови ситуации. За първи път през последните 23 години политическа партия, която е управлявала почти пълен мандат, печели изборите", смята Димитров.

Малките партии, които събраха доста гласове, са началото на българското търсене на нови политически субекти, каза за Агенция „Фокус” политологът Евгений Дайнов. „Това търсене ще продължи и цялата политическа система ще се променя в близките три – четири – пет години. Установените партии също ще трябва да се променят, за да останат популярни, но ще влязат и други партии, които носят новите искания на хората”, коментира Дайнов.

„Тези парламентарни избори са междинна спирка. Влакът е спрял на Каспичан, той не е нито в София, нито във Варна. Това е междинна спирка на един дълъг процес на промяна в българската политика”, посочи той. По думите му – не може да се направи никакво сравнение между парламентарните избори през 2009 г. и настоящите.

”През 2009 г. имаше вяра, че Бойко Борисов и ГЕРБ идват с програма и, че са политически грамотни лица, които ще свършат някаква работа, а сега - просто сблъсък на различни отбори, на различни фен клубове. Без да има доминиращо усещане в хората, че някой може да свърши работата, която може да се свърши”, каза още Евгений Дайнов.

Актуализирано към 23,20 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
novak li sam
преди 11 години
Има вариант и ГЕРБ да състави правителство и то стабилно. Защото умеят да купуват депутати с пари или с шантаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Аз, за съжаление не виждам тези партии как ще състават стабилно правителство. Нищо чудно БСП и ДПС да направят една коалицийка- и да ни е честито... Но пък от сруга страна търпението на част от народа е изчерпано и протести биха клатили кабинетите... Май минаха времената на кротко крадене и необезпокоявано.Ама знае ли човек...Ще си покаже. Бог да ни пази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 10
data
преди 11 години
Ха-ха-ха-ха-ха Некадърния Станишев отново загуби изборите ! След кризи, постановки, копромати - къде явни къде съчинени : БСП - ГУБИ , ГУБИ, ГУБИ, ГУБИ, ГУБИ, ГУБИ, ГУБИ, ГУБИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Първите резултати ли? Аз им казвам "Пирова победа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още