IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата активност няма да даде шанс на манипулациите*

Всички лидери на политически партии призоваха за висока активност на тези избори и фокусираха вниманието си към честността на вота

15:16 | 12.05.13 г.
Високата активност няма да даде шанс на манипулациите*

Станишев: Гласувах децата ми да останат в България

Днес е най-важния ден в една демокрация, защото всичко е в ръцете на хората, заяви Сергей Станишев, който гласува в Националното музикално училище "Любомир Пипков " София. Той отново съсредоточи изказванията си около честността на изборите и възможността за манипулации.

По негови думи е нелепо да се твърди, че откритите вчера 350 хил. бюлетини са брак. Подобно твърдение лансираха вчера от костинбродската печатница “Мултипринт“, където при спецакция бяха иззети бюлетините.

"Изказването на служебния премиер е нелепо и неуместно. Очевидно служебното правителство досега не си е свършило както трябва работата", каза Станишев, който за пореден път влезе в задочен спор с Райков и кабинета му. Вчера служебният премиер определи политическите реакции за намерените бюлетини като “истерични“.

Гласувах за промяната и за това децата ми да останат в България, каза Станишев и допълни, че ще направи всичко възможно и невъзможно всякакви опити да се манипулира вота да бъдат преодолени. Той посочи, че е говорил днес с ръководителите на австрийската фирма SORA, която извършва паралелно преброяване на резултатите и те са го уверили, че системата функционира и са обещали към полунощ да имат резултати.

Цветан Цветанов: Да си пожелаем силна демокрация и висока избирателна активност

Цветан Цветанов пусна своята бюлетина във Велико Търново, придружен от средната си дъщеря. Цветанов беше лаконичен за вчерашния скандал с откритите 350 хил. бюлетини като обясни, че не смята, че днес е подходящо да коментира скандала.

Той допълни, че е малко разочарован от случилото се в събота, защото е било ден за размисъл и е трябвало да се запази спокойствие. По негови думи той няма за какво да се чувства виновен. "Мисля, че трябва да си пожелаем силна демокрация с висока избирателна активност", каза Цветан Цветанов пред Нова телевизия и призова за висока избирателна активност.

Това е силата на демокрацията, каза той. По думите му няма опасност от опорочаване на вота. „Всички секции са готови за изборния процес, припомни той информацията на ЦИК.

Компетентните органи са създали необходимата организация. А а за нас най-важното е да има висока избирателна активност, за да отпаднат всякакви съмнения, внушения, спекулации, които биха могли да бъдат направени в края на изборния ден, коментира още Цветанов.

Той допълни, че гласуването му във Велико Търново е символно. „2009 година гласувах на същото място, по същия начин, в същия формат”, обясни той.

Лютфи Местан: Високата активност е най-добрата ефективност срещу манипулация на вота

Високата избирателна активност е най-добрата ефективност срещу опитите да се манипулира вотът, заяви Лютви Местан след като гласува в 27 СИК в София. Може би ще ви изненадам с позицията си, защото има едно схващане, че моята партия се интересува от ниска избирателна активност, заяви още Местан.

"Но в случая аз не избирам партийния интерес, а интереса на България – той е във високата избирателна активност, за да може да се изберат легитимно и следващите органи, които Народното събрание ще избере", каза той, цитиран от "Фокус".

По думите му едно е да се избере Народно събрание с активност под 50%, а друго е, когато се избере с по-висока активност. 

Местан заяви, че няма такъв технологичен брак като 350 000 бюлетини. Истината е, че това са били доста добре подредени бюлетини, готови за разпространение по всичките 31 избирателни района, коментира той.

Местан заяви още, е е "меко казано“ изненадан от реакцията на премиера Марин Райков по повод вчерашните политически коментари, при положение, че вчерашния ден не някой друг орган, а българската прокуратура образува досъдебно производство за възможно мащабно манипулиране на избирателните резултати.

Волен Сидеров: "Гласувах да си върнем България"

Гласувах за това да си върнем България и да изгоним чуждите монополи, против колониалното робство, заяви Волен Сидеров, който даде вота си в седма секция в Първа частна математическа гимназия в София.

Ще направим всичко възможно да сведем до минимум възможностите за фалшифициране и деформации на вота, коментира той, цитиран от БТА. Сидеров смята, че случаят вчера с откритите 350 000 бюлетини ще се отрази на вота и продължава да настоява служебният премиер да бъде разпитан, тъй като Марин Райков е пряко отговорен за контрола за отпечатването на бюлетините.

Сидеров прогнозира, че и след изборния ден ще продължат прокурорските действия и ще има санкциониране.

Бойко Борисов: ДАНС трябваше да проследи бюлетините

Случаят с печатницата в Костинброд е инсинуация. Това заяви Бойко Борисов, след като гласува към 16:30 часа в 78 СОУ в кв. „Банкя”, във връзка със скандала с откритите 350 хил. бюлетини в печатница в Костинброд, собственост на общински съветник.

Защо прокуратурата, като е засекла тези 350 хиляди бюлетини, не им сложи джипиеси и да ги проследи накъде се карат и кой ги поема и попълва. Днес можеха да направят една брилянтна операция, отсече той.

„350 000 бюлетини, за които говорят, представляват палет, който няколко човека сами не могат да повдигнат. Тези палети са под непрекъснато видеонаблюдение и полицейска охрана. Допускаме вариант, че някоя партия решава да прави измама. Ние сме задържали тонове наркотици по този начин - минава един полицай, преобличат го, слага се джипиес на палета и днес, по някое време, тези палети трябва да отпътуват за някои градове и секции. Джипиесите показаха къде се движат. Там трябва някой да ги посрещне, да ги разтовари", заяви той.

*Информацията е актуализирана към 18:15 часа с изявленията на Бойко Борисов.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още