IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата активност няма да даде шанс на манипулациите*

Всички лидери на политически партии призоваха за висока активност на тези избори и фокусираха вниманието си към честността на вота

15:16 | 12.05.13 г.
Високата активност няма да даде шанс на манипулациите*

Изборният ден започна спокойно след вчерашния скандал с откритите 350 хил. незаконно отпечатани бюлетини. Повечето политически лидери вече упражниха правото си на вот. Ето какво казаха те, след като пуснаха бюлетината в урните.

Росев Плевнелиев: Колкото и да са сценаристите, те нямат шанс срещу милиони българи

Колкото и да са сценаристите, те нямат никакъв шанс срещу милиони българи, които могат днес да дадат своя глас за собствената си държава и нейното бъдеще, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас на предсрочните парламентарни избори.

Държавният глава беше категоричен, че няма да допусне някой друг да решава вместо българския народ. Институциите в България работят. Служебното правителство е взело всички мерки. Централната избирателна комисия излезе с ясни становища. ДАНС, МВР и прокуратурата съм сигурен, че ще стигнат докрай, по отношение на притесненията и разследванията за изборни нарушения,  посочи Плевнелиев.

Призовавам българите да гласуват и да разберат, че днес имаме исторически шанс да заздравим основите на нашата демократична и правова държава, каза той и допълни, че най-силното оръжие и най-работещата институция на демократичната държава са изборите.

Вчера аз дадох шанс на институциите да си свършат работата. Не всички го направиха, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Марин Райков:  Няма да позволим опорочаване на вота

Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас, каза премиерът Марин Райков, след като гласува в 32-ра секция в столичния кв. "Княжево". Той призова всички български граждани да гласуват.

Министър-председателят подчерта, че правителството няма да позволи вотът да бъде опорочен. Категорично заявявам, че това правителство ще изпълни докрай ангажимента си за провеждането на честни и демократични избори, каза Райков. Възможността да има проблеми с изборния вот и служебното правителство да остане по-дълго на власт е кошмарен сценарий, който дори не бих искал да коментирам, каза още Марин Райков.

Премиерът определи реакциите на политическите сили след намирането на бюлетини в печатница в Костинброд като истерични и призова ЦИК да положи всички усилия, за да се види дали и кои са нарушили закона във вчерашния ден за размисъл.

Райков подчерта, че въпросните намерени бюлетини са идентифицирани и поставени под охрана след реакцията на държавните структури. Охраната на бюлетините се извършва от правителството в лицето на МВР.

„Нашите действия бяха насочени към това да не допуснем повод за сценарий за злоупотреба с тези бюлетини. На всички трябва да е ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за подобна злоупотреба”, обясни премиерът Марин Райков. Той отбеляза, че въпросните бюлетини нямат необходимите два печата, което ги прави невалидни и те не могат да участват в манипулации на изборния вот. „Превенцията обаче, която ние извършихме, даде повод за много неоснователни спекулации”, посочи Марин Райков.

Българският народ трябва да бъде сигурен и да не забравя, че няма по-голяма лъжа от тезата, че вотът ще бъде манипулиран или пък излишен, заяви Райков. Според него именно тази лъжа отваря пространство за сценарии и развързва ръцете на политическите брокери.

Запитан дали би се явил за разпит относно скандала, премиерът Марин Райков каза: „Всеки български гражданин, който теоретично би бил поканен, е длъжен да се яви. Служител на Министерския съвет е бил обект на въпроси, като тези въпроси са получили съответния отговор и аз неслучайно още вчера казах, че образуваното досъдебно производство не касае Министерски съвет".

На въпрос как би коментирал това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е приписал вината за откритите бюлетини на служебния кабинет, премиерът Марин Райков заяви: „Очевидно е, че няма нищо по-лесно от това някой да припише вина на служебния кабинет. Той затова е тук – за да бъде гръмоотвод. Не мога да коментирам въпроса ви, тъй като лично не съм чул подобни твърдения, но и всеки, който обвинява, трябва и да го доказва", каза Райков.

Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още