IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българската икономика страда от липса на ликвидност

Мудната администрация поставя големи спирачки на икономиката, смята финансистът Красимир Захариев

12:54 | 12.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българската икономика страда от липса на ликвидност

„България е малък пазар и не позволява ликвидни инвестиции в ценни книжа“, заяви финансистът Красимир Захариев от студиото на Bloomberg в Лондон в специално интервю за Bulgaria On Air.


„В момента от гледна точка на хедж фондовете, страната не е интересна дестинация.  Атрактивна е обаче откъм данъчна политика, която е конкурентна спрямо други съседни държави“, поясни Захариев.

По думите му финансовата дисциплина също е добра. „Но тук трябва да се отбележи, че държавата би могла да направи още, като предостави различни стимули, защото в българката икономика липсва ликвидност“, обясни Захариев.



„Необходими са сериозни структурни реформи, които да стимулират растежа. Малкият и среден бизнес, който е двигател на икономиката, е смачкан от тежко административно бреме и именно това удря сериозна спирачка на икономиката“, твърди финансистът.

Структурни реформи в икономиката са силно необходими, защото тя бе силно зависима от строителния бранш, който колапсира. Нямаше друг сектор, който да балансира. България им нужда от преструктуриране на икономиката и административни реформи. Двигателят – малкият и среден бизнес, е подтиснат от административно бреме. Това за мен специално е голям проблем и поставя големи спирачки на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още